West-Vlamingen bouwen nieuw ‘Nieuwpoort’ aan Baltische kust in Polen

In het noorden van Polen komt een kopie van onze badstad Nieuwpoort. (GF)
Redactie KW

Peter Taffeiren uit Knokke bouwt in het Noord-Poolse Darlowo 1.500 luxeflats met zicht op zee. Het gaat om een investeringsproject van 160 miljoen euro.

Knokkenaar Peter Taffeiren kon van de week aan de Baltische kust de hand schudden van Bruno Lambrecht, vertegenwoordiger van de Belgische bouwgroep CFE in Polen. De bezegeling van zeven jaar hard labeur en ongeveer 200 reizen over en weer tussen West-Vlaanderen en het noorden van Polen. De West-Vlaamse projectontwikkelaar vergelijkt het project met een soort van nieuw Nieuwpoort dat hij er gaat bouwen.

Deze week gaan de eerste spadesteken de grond in. Tegen uiterlijk najaar 2016 moeten de eerste 350 van de 1.500 luxeflats wind- en waterdicht opgeleverd worden. In 2017 gebeurt dan de effectieve oplevering van het eerste lot. Aan de andere kant van de havengeul, en net achter een idyllisch en eindeloos uitgestrekt strand, zullen er de komende jaren nog eens bijna 1.200 flats neergezet worden. In een latere fase is er sprake van een heus nieuw kustdorp met alles erop en eraan.

Baltische kust

Met zijn firma POC uit Pittem lag Peter Taffeiren als projectontwikkelaar mee aan de basis van enkele tientallen vastgoeddossiers aan onze Belgische kust. “Maar op een dag realiseerde ik me dat de Belgische kust met haar 67 kilometer ook haar limieten heeft”, zegt hij. “Vandaar de idee om ook eens elders te gaan kijken. Door Vlamingen die in Noord-Polen wonen en ook bezig zijn met vastgoed, kwam ik bij de Baltische kust terecht. Honderden kilometers lange stranden en natuur en een klimaat dat zeker niet slechter is dan het onze.”

Alles samen heeft POC in het Poolse Darlowo om en bij de 2ha grond verworven, waarop de komende jaren 100.000 vierkante meter bebouwde oppervlakte ontwikkeld wordt. POC werkt voor het project samen met de bouwfirma CFE Polska (een filiaal van het Belgische CFE, red.) en met het Knokse architectenbureau Arcas Groep.

(KC)

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen van vrijdag 27 maart 2015.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier