West-Vlaanderen zoekt ruim 2.100 arbeidskrachten

Voka is klaar voor een sterk 2017. V.l.n.r. regiovoorzitter Roeselare-Tielt Michel Soubry, Veerle De Mey en Ann Vanassche. © STEFAAN BEEL
Philippe Verhaest

VOKA West-Vlaanderen ziet 2017 rooskleurig tegemoet. “Bij 300 van onze leden staan ruim 2.100 aanwervingen gepland”, klinkt het. “Het wordt alleen zaak om al die talenten ook te vinden.”

2017 moet een goed jaar worden voor de West-Vlaamse economie, klinkt het bij VOKA. “We zien dat onze bedrijven zich aan het voorbereiden zijn op de toekomst”, aldus Ann Vanassche, regioverantwoordelijke voor Roeselare-Tielt. “72,5 procent van al onze aangesloten bedrijven plannen aanwervingen, goed voor ruim 2.100 extra krachten.”

De arbeidsmarkt in West-Vlaanderen blijft gunstig evolueren. “In 2016 daalde de werkloosheid met zes procent, tegenover 3,5 procent in Vlaanderen. De werkloosheidsgraad in West-Vlaanderen bedraagt nu 5,6 procent, terwijl dat in Vlaanderen 7,2 procent is.”

Vacatures stijgen

Opvallend is dat ook het aantal vacatures blijft stijgen. “Op jaarbasis hebben we het over een toename van liefst 62,2 procent voor onze provincie”, vult directeur belangenbehartiging Veerle De Mey aan. “Maar veel jobs raken moeilijk ingevuld. Het is dus dé uitdaging om de juiste talentvolle mensen te vinden en aan ons te binden. Vooral in het arrondissement Roeselare woedt momenteel een echte war for talent. Daar is de verhouding tussen werkzoekenden en het aantal vacatures slechts 1,28. We willen de arbeidsmobiliteit tussen West-Vlaanderen, Wallonië en Noord-Frankrijk verder stimuleren, onder meer met een roadshow bij Franstalige werkzoekenden en door burgemeesters van verschillende steden bij elkaar te brengen. We willen ook langdurig werklozen aan het werk zetten en met onze actie Kere ekje were richten we ons op West-Vlaamse studenten in andere provincies.”

Michel Soubry, de kersverse voorzitter van VOKA Roeselare-Tielt beaamt. “Voor het eerst is het ook moeilijker om mensen met het juiste bachelordiploma te vinden. Die evolutie mogen we niet negeren en gericht aanpakken.”

2016 telde minder faillissementen. De horeca (224) en de bouwsector (132) deelden het zwaarst in de klappen

In 2016 is het aantal actieve ondernemingen in West-Vlaanderen weer wat hoger. “Nu zijn er 110.714 btw-plichtige ondernemingen in onze provincie. Ook qua faillissementen viel het voorbije jaar goed mee. In 2016 werden 836 ondernemingen failliet verklaard, 47 minder dan in 2015. Horeca (224) en de bouwsector (132) deelden het zwaarst in de klappen, gevolgd door de kleinhandel (88).

Dit jaar wil Voka verder inzetten op mobiliteit. “Cruciaal voor een gezond ondernemingsklimaat”, benadrukt Michel Soubry. “In Tielt willen we dat de stad zich officieel engageert om de zuidwestelijke tangent te vervolmaken en in Roeselare willen we met het stadsbestuur een constructieve dialoog opzetten over het mobiliteitsplan 2030. Dit jaar wordt ook een studie uitgevoerd over de verdieping van het kanaal Roeselare-Ooigem en dat moet het vrachtvervoer over water alleen maar in de kaart spelen.”

Graag ondernemingsvriendelijke Brexit

2017 wordt ook het jaar waarin de Brexit hoogstwaarschijnlijk uitgerold zal worden. “We zijn al met een delegatie ondernemers uit – vooral – Zeebrugge naar Londen getrokken om er te pleiten voor een ondernemersvriendelijke Brexit en we plannen ook nog een tegenbezoek. De uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie is vooral een klap voor onze West-Vlaamse textiel- en voedingssector“, zegt Michel Soubry.

“We moeten vermijden dat we opnieuw naar de situatie van voor de eengemaakte Europese handelsmarkt gaan. Tegelijk moeten we ook de mentaliteit en denkwijze van de Britse en Europese consumenten bewaken. Zij mogen niet protectionistisch gaan denken. Hetzelfde geldt voor de Amerikaanse markt, al valt het nog af te wachten wat de daadwerkelijke plannen van president Donald Trump zullen inhouden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier