West-Vlaanderen telt de meeste vastgoedmakelaars in Vlaanderen

Redactie KW

Het aantal erkende vastgoedmakelaars in België is vorig jaar voor het vijfde jaar op rij gestegen.

Met 9.887 werd een nieuw record bereikt, zo blijkt maandag uit het jaarverslag van het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars (BIV). Er werden 46 erkende makelaars geschrapt na deontologische fouten en er werden 545 dossiers geopend tegen illegale makelaars.

Er kwamen vorig jaar ongeveer 350 vastgoedmakelaars bij, zegt het BIV. Mogelijk zal in 2017 de kaap van 10.000 overschreden worden. “Het beroep is streng gereglementeerd, met een stagetraject, een vormings- en verzekeringsplicht en een na te leven deontologie. Al die zaken houden mensen niet tegen om te kiezen voor een carrière als vastgoedmakelaar”, stelt het beroepsinstituut vast.

De vastgoedmakelaars bestaan uit 7.839 titularissen, 2.009 stagiairs en 39 occasionele (vastgoedmakelaars die in een andere Europese lidstaat zijn gevestigd en die occasioneel in België bemiddelen). Zeven op de tien vastgoedmakelaars zijn mannen. De meesten zijn gevestigd in Brussel (1.797). Dan volgen West-Vlaanderen (1.504) en Antwerpen (1.301). De provincie Luxemburg telt er maar 128.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier