West-Vlaanderen kent sterkste faillissementsdaling van alle provincies

© Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

In 2015 kende West-Vlaanderen de sterkste faillissementsdaling van alle Belgische provincies.

Dat blijkt uit de maandelijkse cijfergegevens van onderzoeksbureau Graydon. Met een daling van 16,21 % tot 863 volgt de provincie de Vlaamse en Belgische tendens. Beiden daalden met respectievelijk 5,83 % tot 5.363 en 6,05 % tot 10.605. In Ieper gingen er vorig jaar nog 44 zaken op de fles (-31%), in Kortrijk 299 (-26%), in Oostende 176 (-16%), in Veurne 64 (-15%) en in Brugge 280, de enige vermelde stad waar het aantal faillissementen toch lichtjes steeg. De jongste bedrijven zorgen voor de grootste stroom aan faillissementen. In 2015 waren 34,47 % van de ondernemingen jonger dan vier jaar.

Belangrijke veranderingen op til

Directeur Unizo West-Vlaanderen Frederik Serruys is tevreden, maar waarschuwt voor onterechte euforie: “We halen nog altijd niet het cijfer van voor de financiële en economische crisis. Er is nog een weg af te leggen.”

Traditioneel zijn de horeca en de bouwsector faillissementsgevoelig. Beide sectoren kenden vorig jaar een daling in West-Vlaanderen. Toch blijven ze samen goed voor meer dan 35 % van de faillissementen in de provincie. In de horeca strandde het aantal op 157 of een daling van 19,1 %. In de bouwsector op 151 of een daling van 25,2 %. “Het is niet gezegd dat deze trend zich ook in 2016 verder zet”, tempert Frederik Serruys. “De faillissementgevoeligste sectoren zijn komend jaar aan enkele belangrijke veranderingen onderhevig. De invoering van de witte kassa in de horeca, de kilometerheffing in de transportsector en de aanpassing van het btw-tarief voor verbouwingen zullen komend jaar zeker een impact hebben. Voorzichtigheid is dus geboden.”

(FJA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier