West-Vlaanderen is ‘de minst competitieve regio’ van Vlaanderen

© KRANT VAN WEST-VLAANDEREN
Redactie KW

In het competitiviteitsklassement van de dat het Europees instituut voor statistiek (Eurostat) samenstelde voor de 263 Europese regio’s, prijkt onze provincie op de 58ste plaats.

Dat lijkt behoorlijk, maar het is wel de laagste plaats van alle vijf de Vlaamse provincies. Brussel prijkt op plaats 19, Antwerpen op de 21ste plaats, Oost-Vlaanderen op 28 en Limburg op 39. De Waalse provincies zien we pas vanaf 121.

Eurostat bepaalde de rangschikking op basis van 74 factoren. Innovatie speelt een belangrijke rol en daar scoort onze provincie echt niet goed. Het heeft er natuurlijk mee te maken dat wij geen volwaardige universiteit hebben want, wetenschappelijke publicaties en het aantal jonge, vernieuwende bedrijven die in de omgeving van universiteiten opstarten bepalen mee die score voor vernieuwing. Ook een belangrijke factor die niet voor de hand ligt in deze rangschikking is het aantal verkeersdoden en daar scoren wij – met heel Vlaanderen trouwens – ook niet bepaald goed. De best gerangschikte regio is Londen, gevolgd door het Engelse Berkshire. Op 3 prijkt het Nederlandse Utrecht.

(JG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier