Rubriek Economie

West-Vlaamse werkloosheidsgraad bij laagste van Europa

27/04/17 om 14:06 - Bijgewerkt om 14:05

Niet alleen in België is West-Vlaanderen de provincie met de laagste werkloosheidsgraad, ook in vergelijking met de rest van Europa kennen de West-Vlamingen weinig werklozen, zo blijkt uit cijfers van Eurostat.

West-Vlaamse werkloosheidsgraad bij laagste van Europa

De West-Vlaamse werkloosheidsgraad daalde van 4,2 procent in 2015 naar 3,7 procent in 2016. Dat is niet ver verwijderd van de laagste werkloosheidsgraad in Europa. West-Vlaanderen moet enkel verscheidene regio's in vooral Duitsland, Tsjechië en het Verenigd Koninkrijk laten voorgaan.

De laagste werkloosheidsgraad in Europa is voor Neder-Beieren (2,1 procent) en de regio Praag (2,2 procent). Ook andere Duitse regio's zoals Opper-Beieren, Midden-Franken en Tübingen tellen erg weinig werklozen (2,5 pct), net als de regio rond Oxfordshire in het Verenigd Koninkrijk (2,7 pct) en Nyugat-Dunantul in Hongarije (2,7 pct), aan de grens met Oostenrijk.

België blijft met een gemiddelde werkloosheidsgraad van 7,8 procent net onder het Europese gemiddelde (8,6 procent). Er zijn wel erg grote verschillen tussen de regio's in ons land. In Vlaanderen bijvoorbeeld bedraagt de werkloosheidsgraad slechts 4,8 procent, terwijl dat in Wallonië meer dan dubbel zo hoog is (10,5 procent) en in het Brussel gewest zelfs nog een pak hoger (16,8 procent). Binnen Vlaanderen scoort de provincie Antwerpen het slechtst, met een werkloosheidsgraad van 6,1 procent. In Wallonië hinkt vooral Henegouwen achterop, met een werkloosheidsgraad van 11,1 procent. In alle provincies is er wel sprake van een daling tegenover 2015.

De regio's in Europa met het hoogste aantal werklozen bevinden zich allemaal in het zuiden van het continent en dan met name in Griekenland en Spanje. Op de eerste plaats staat het gebied rond Macedonië in Griekenland, met een werkloosheidsgraad van 31,3 procent. Ook de Spaanse enclave Melilla telt meer dan 30 procent werklozen.

(BELGA)

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!