West-Vlaamse huizenbouw houdt goed stand in vergelijking met Vlaanderen

Op de Nacht van de Bouw werd Dries D'Hoore gehuldigd als jonge Vlaamse aannemer. We zien hem links met zijn echtgenote Isabelle, en verder vlnr. Jan Libeer (directeur Confederatie Bouw West-Vlaanderen), Eric Vandewiele (voorzitter Confederatie Bouw West-Vlaanderen), - Goedele Wachters, Jef Lembrechts (voorzitter Vlaamse Confederatie Bouw) en Marc Dillen (directeur Vlaamse Confederatie Bouw) © Confederatie Bouw
Jos Remaut

Al is ook in onze provincie de trend dalend : in 2015 werden in West-Vlaanderen 3 % minder nieuwe huizen en 2 % minder nieuwe flats gebouwd in vergelijking met de voorbije zeven jaar. Maar op Vlaams niveau bedraagt de daling zowat 11 %. Deze cijfers maakte de Vlaamse Confederatie van de Bouw bekend n.a.v. de Nacht van de Bouw, vrijdag in De Vossenberg.

Dat de bouw van nieuwe huizen in West-Vlaanderen relatief goed standhoudt en tegelijk de appartementsbouw er niet te sterk daalt, is een goede zaak, vindt de Confederatie. “Weliswaar zal de West-Vlaamse bevolking de komende 15 jaar minder sterk stijgen dan de Vlaamse. Toch zal de provincie volgens de studiedienst van de Vlaamse regering er tussen 2015 en 2030 ongeveer 28.000 gezinnen bij krijgen. Daarvoor moeten evenveel extra woningen worden gebouwd. Bij zijn berekeningen heeft de studiedienst van de Vlaamse overheid dan nog niet eens rekening gehouden met de recente stroom van asielzoekers.”

Renovaties

Wat betreft het aantal grondige woningrenovaties waarvoor een vergunning nodig is, ziet de Confederatie weinig verandering. “In 2015 lag dit aantal in West-Vlaanderen amper 2% hoger in vergelijking met het gemiddelde van de voorbije zeven jaar. Gezien de relatief hoge ouderdom van het Vlaamse woningpatrimonium, moet het renovatieritme omhoog. Maar dit gebeurt niet, niet in Vlaanderen en evenmin in West-Vlaanderen.”

Vlaamse Confederatie Bouw en Confederatie Bouw West-Vlaanderen gaan er wel van uit dat het aantal (vooral kleinere) woningrenovaties in de laatste maanden van 2015 wel is toegenomen, omdat het lagere BTW-tarief voor renovaties vanaf 2016 enkel nog geldt voor woningen van tien jaar en ouder.

Wat betreft de niet-woongebouwen (met onder meer gebouwen voor handel, kantoor, landbouw en industrie), wordt er een status-quo opgetekend.

Verder dalend aantal gemeentelijke aanbestedingen

Het aantal gemeentelijke aanbestedingen blijft in West-Vlaanderen op een te laag niveau. “In 2012 was hun aantal gedaald met 29% en in 2013 nog eens met 19%. In 2014 steeg hun aantal met 11%, maar in 2015 daalde hun aantal opnieuw met 10%. Ook op Vlaams niveau merken we dat het aantal gemeentelijke aanbestedingen bijzonder laag blijft. Van een toename in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 is nog geenszins sprake”. De Confederatie Bouw vreest zelfs voor een verdere daling voor de komende jaren.

Fors dalend aantal bouwarbeiders

Van december 2012 tot december 2015 gingen er in de West-Vlaamse bouw 2.673 jobs voor bouwarbeiders verloren. Dat is een achteruitgang met 11%, vergelijkbaar met de achteruitgang op Vlaams niveau.

Ook de concurrentie van buitenlandse firma’s heeft daarin een belangrijke rol gespeeld. Vandaar dat Vlaamse Confederatie Bouw en Confederatie Bouw West-Vlaanderen er bij staatssecretaris Bart Tommelein op aandringen versneld werk te maken van eerlijke concurrentieverhoudingen, volgens het actieplan dat werkgevers- en werknemersorganisaties daartoe hebben afgesproken samen met de federale regering.

Hulde

Staatssecretaris Bart Tommelein was trouwens de gastspreker op de Nacht van de Bouw. Daar werd ook Dries D’hoore van D’hoore Construct algemene bouwonderneming bvba uit Zuienkerke als Jonge Vlaamse Aannemer gehuldigd. Hij is een mooi voorbeeld van een jonge aannemer die continu vernieuwt, zich engageert binnen de beroepsorganisatie en met de steun van de Confederatie Bouw met succes de talrijke uitdagingen voor een bouw-KMO aanpakt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier