West-Vlaamse export buiten EU gaat in stijgende lijn

Redactie KW

Bedrijven uit onze provincie exporteerden 10,8 % meer dan in eerste helft 2013


Kamer van Koophandel West-Vlaanderen reikte van januari tot en met juni dit jaar 10,8 meer certificaten van oorsprong uit dan in dezelfde periode vorig jaar. Dit is de sterkste groei van de voorbije jaren. Onze provincie doet het dit jaar weer beter dan het Vlaams gemiddelde waar een stijging van 3,2 procent opgetekend wordt.

China koploper

De West-Vlaamse ondernemingen exporteren steeds meer en meer. Van januari tot en met juni reikte Voka West-Vlaanderen 15.142 oorsprongscertificaten uit, tegenover 13.663 in de eerste helft van 2013. Koploper is China met 1.164 uitvoerbewegingen. Turkije en Saoedi-Arabië staan op de tweede en derde plaats. Als we kijken naar de waarde van de uitgevoerde goederen, staan China, Turkije en Algerije bovenaan de lijst. De totale waarde van de goederen die onder de oorsprongsattesten vallen, bedraagt meer dan 800 miljoen euro in de eerste jaarhelft of 10,4 procent meer dan in 2013. De oorsprongscertificaten zijn quasi steeds verplicht voor export buiten de Europese Unie. Slechts voor een beperkt aantal niet-EU-landen zijn oorsprongscertificaten niet nodig; de cijfers geven dus een duidelijke tendens aan.

Nieuwe markten

Vorig jaar bedroeg de groei in West-Vlaanderen in de eerste jaarhelft slechts 3,4 procent; nu 10,8 procent. “We stellen vast dat onze ondernemingen uit de voeding, de machinebouw, maar ook uit de textiel en andere sectoren steeds meer en meer gaan exporteren buiten Europa. Het is duidelijk dat ze nieuwe markten aanboren en dat is hoopgevend. Toch is het te vroeg om victorie te kraaien”, aldus Hans Maertens, directeur-generaal van Voka West-Vlaanderen. We stellen immers vast dat het ondernemersvertrouwen nog niet stabiel is. De economische barometer van de Nationale Bank voor West-Vlaanderen gaat de voorbije maanden lichtjes achteruit na een geleidelijke klim in 2013. Ook de situatie in Rusland kan roet in het eten. De export naar Rusland was in de eerste jaarhelft goed voor een kleine 4 procent van de totale West-Vlaamse export. Economische maatregelen van en tegen Rusland zullen ook West-Vlaamse bedrijven treffen, in het bijzonder de voedingssector.

Daarom is het nodig dat de nieuwe federale regering resoluut gaat voor een groeibeleid dat de ondernemingen ondersteunt. De Vlaamse regering heeft al een aantal veelbelovende maatregelen aangekondigd maar nu moet er snel een federale regering gevormd worden. Lagere loonkosten, competitieve energieprijzen en een efficiënte overheid zijn conditio sine qua non om de groei te bevorderen. Groei is trouwens de enige waarborg op sociale zekerheid. Voka zal bij de federale onderhandelaars verder ijveren om onze ondernemingen te ondersteunen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier