West-Vlaamse chefs stijgen op lijst werelds beste restaurants

Kobe Desramaults © Piet De Kersgieter
Redactie KW

Noma in Kopenhagen (Denemarken) is opnieuw het beste restaurant ter wereld.

Toch volgens de lijst ‘The World’s Best 50 Restaurants’, ook wel de San Pellegrino-lijst genoemd.

In de Wulf van Kobe Desramaults in Dranouter stijgt van de 72ste naar de 61ste plaats. Hertog Jan van Gert De Mangeleer en Joachim Boudens in Brugge klimt van 78 naar 65. De beste Belg in de lijst is nog altijd Peter Goossens. Alhoewel Hof van Cleve in Kruishoutem zakt van de 25ste naar de 45ste stek.

Maandagavond verzamelde de culinaire top van de wereld in Londen voor de bekendmaking van de top 50 en bij uitbreiding de top 100. Vorig jaar nog was El Celler de Can Roca uit Girona (Spanje) het beste restaurant nadat Noma in 2010, 2011 en 2012 de lijst aanvoerde. Daarmee blijft het haasje-over tussen de Spaanse en Scandinavische gastronomie. Intussen zijn ook de chefs uit Latijns-Amerika en Azië de rijzende sterren in de San Pellegrino-lijst.

De lijst ‘The World’s Best 50 Restaurants’ is bijna even beroemd als omstreden omdat niemand ooit in alle restaurants ter wereld kan gegeten hebben. Feit is wel dat chefs maar al te graag in de lijst voorkomen, want het zorgt voor overvolle reservatielijsten. Zo moest El Celler de Can Roca vorig jaar drie mensen in dienst nemen gewoon om reservaties af te wijzen. Zelfs wie niet de top van de lijst aanvoert en een stek in de top 100 heeft, krijgt een internationaal publiek over de vloer.

(MVM)