West-Vlaamse bedrijven voeren 10 procent meer uit

Redactie KW

Dat blijkt vrijdag uit cijfers van Voka West-Vlaanderen, die de benodigde certificaten van oorsprong uitreikt.

De export naar landen buiten de Europese unie is goed voor ongeveer een kwart van de totale export. Niet voor alle uitgevoerde producten is een oorsprongsattest nodig, maar er is een tendens. Vorig jaar reikte Voka West-Vlaanderen 30.524 oorsprongscertificaten uit, tegen 27.854 in 2014.

De waarde van de goederen die de West-Vlaamse ondernemingen exporteerden buiten de Europese Unie, steeg van 1,5 miljard naar 1,6 miljard euro. West-Vlaanderen doet het daarmee beter dan het Vlaams en Belgisch gemiddelde. De meeste certificaten zijn uitgereikt voor China, met 2.375 certificaten. Daarna volgen Turkije en de Verenigde Arabische Emiraten met ongeveer 2.000 certificaten.

“De stijging van het aantal uitgevoerde producten geeft aan dat West-Vlaamse ondernemingen verder inzetten op internationalisering, wat we alleen maar kunnen toejuichen”, zegt directeur-generaal Hans Maertens. “Voka ondersteunt de bedrijven daarin via lunches met ambassadeurs, seminaries en businessclubs over internationaal zakendoen en innovatie.”

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier