West-Vlaamse bedrijven geconfronteerd met krapte op arbeidsmarkt

We zien v.l.n.r. Tom Houthoofd (zaakvoerder Haki), Françoise Tack (personeelsverantwoordelijke Haki), Frederik Serruys (provinciaal directeur Unizo West-Vlaanderen) en Robert De Clercq (provinciaal directeur VDAB West-Vlaanderen). © GF
Redactie KW

Donderdag 20 april is de ‘dag van de medewerker’, maar voor veel West-Vlaamse bedrijven is de zoektocht naar nieuwe medewerkers niet evident. Unizo West-Vlaanderen en VDAB maakten tijdens een persmoment nieuwe cijfers voor 2017 bekend.

“Eind maart telde West-Vlaanderen 30.101 niet-werkende werkzoekenden”, laten Unizo en VDAB weten. “Dat zijn er 1.208 of 3,9 procent minder dan vorig jaar. West-Vlaanderen heeft bovendien de laagste werkloosheidsgraad van alle provincies. Daartegenover staat dat VDAB West-Vlaanderen de laatste twaalf maanden 41.835 vacatures ontving en dat betekent een stijging van 33,5 procent tegenover het jaar voordien. Eind maart 2017 waren er nog 6.397 openstaande vacatures. Door de sterke daling van het aantal werkzoekenden en de sterke stijging van het aantal jobs neemt de krapte op de arbeidsmarkt toe. West-Vlaanderen kent een zeer krappe interne arbeidsmarkt met in 2016 gemiddeld 5,5 werkzoekenden per openstaande vacature. Dit maakt dat werkgevers het vaak moeilijk hebben om vacatures in te vullen.”

Omgaan met realiteit

“We werken op dit moment met ongeveer 35 medewerkers, maar we zijn nog op zoek naar een ateliermedewerker en verschillende plaatsers”, vertelt Tom Houthoofd van Haki Izegem. “Spijtig genoeg is het ontzettend moeilijk om goede krachten aan te trekken. We kunnen onze activiteit noodgedwongen niet verder uitbreiden.” Unizo West-Vlaanderen en VDAB wijzen erop dat de arbeidskrapte nu eenmaal een realiteit is waarmee bedrijven zo goed mogelijk moeten proberen om te gaan, maar dat zij ook initiatieven kunnen nemen om de arbeidskrapte het hoofd te bieden.

Jobstap

VDAB en Unizo werken daarom zelf ook samen in het project Jobstap, een lerend netwerk waarbij KMO’s tijdens een viertal sessies ondersteund worden in hun personeelsbeleid, onder andere door hen te begeleiden in het opstellen van kwalitatieve vacatures, hen technieken aan te leren om competenties te herkennen bij potentiële werknemers, een goed en realistisch beeld te geven over de lokale arbeidsmarkt en hen te leren zichzelf te profileren als aantrekkelijke werkgever.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier