West-Vlaams Opleidingscentrum voor Veiligheidsdiensten leidt eerste bedrijf op

© Benny Proot
Redactie KW

In het vernieuwd Provinciaal Opleidingscentrum voor Veiligheidsdiensten (POV) in het Zedelgem ontvangt voor het eerst een bedrijf een opleiding.

Een zestigtal medewerkers van Fluxys gebruikt de infrastructuur in het kader van ‘bestrijden van LNG-(Liquefied Natural Gas)branden’ van de Brandweerschool Wobra. De opleiding is bedoeld voor het personeel van de LNG-terminal in Zeebrugge.

10 miljoen euro

Het POV zit in volle transformatie. De provincie West-Vlaanderen kwam recent in het bezit van de oude kazerne en tekende meteen een masterplan uit, goed voor een investering van 10 miljoen euro. Er kwam al een nieuwe oefenplaat, een moderne vuurhal en een simulatiehuis. De provincie gaf meteen te kennen dat ze de infrastructuur ook wilde openstellen voor bedrijven en niet enkel voor politie en brandweer. Zo wordt een win-winsituatie gecreëerd, de bedrijven kunnen beschikken over de moderne infrastructuur en oefenen op veiligheid terwijl het POV nieuwe inkomsten genereert.

Fluxys, dat tot nu oefende in Antwerpen, gaat nu als eerste in op dat voorstel. Zestig medewerkers krijgen een training, verspreid over zes opleidingsdagen, om te leren omgaan met branden met vloeibaar aardgas. Ook de brandweer van Knokke-Heist en Brugge werkt mee, wat positief is voor een goede samenwerking mocht er ooit iets misgaan in de LNG-terminal in de haven van Zeebrugge.

“Een goede communicatie en samenwerking tussen de civiele brandweer en de bedrijven is uitermate belangrijk”, aldus gouverneur Carl Decaluwé. “Deze samenwerking kan ook gebeuren via trainingen in het bedrijf of op specifieke trainingsplaatsen waar incidenten op een ‘veilige’ maar realiteitsgetrouwen manier kunnen worden gesimuleerd.”

(Belga – foto BP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier