Werkloosheid bij allochtonen daalt, behalve in West-Vlaanderen

Emmily Talpe dringt bij de regering ook aan werk te maken van een snellere erkenning van diploma's en het valideren van elders verworven competenties. © a-EG
Redactie KW

Het aantal niet-werkende werkzoekenden in Vlaanderen blijft dalen. Eind september telde de VDAB 217.310 niet-werkende werkzoekenden of 12.417 minder dan twaalf maanden eerder. Ook de allochtone werkloosheid neemt af, maar niet in West-Vlaanderen.

Onder invloed van de aantrekkende economie daalt de algemene Vlaamse werkloosheid al twee jaar lang stelselmatig. Maar er is meer goed nieuws. Uit de cijfers die volksvertegenwoordiger Emmily Talpe uit Ieper opvroeg bij minister van Werk Philippe Muyters blijkt dat die trend ook steeds duidelijker wordt bij mensen met een migratieachtergrond, een groep die traditioneel te kampen heeft met hoge werkloosheidscijfers. Emmily Talpe bemerkt dat er bij de cijfers opvallende kanttekeningen te maken zijn. Zo valt binnen de allochtone werkloosheid een verschillende tendens op. Terwijl het aantal werkzoekenden uit de klassieke herkomstlanden Turkije en Marokko daalt, stijgt het aantal werklozen met herkomst in Afghanistan, Syrië en Irak.

In West-Vlaanderen staan veel vacatures open, zelfs in die mate dat er vanuit bedrijven al noodsignalen kwamen omdat ze niet voldoende werkvolk vinden

“Dit is te wijten aan de recente migratiegolf uit die regio”, legt Talpe uit. “De VDAB bereidde zich hierop voor en wierf onder meer 35 extra consulenten aan om die vluchtelingenstroom op te vangen. Eerder bracht de SERV al enkele adviezen uit met nuttige aanbevelingen rond de aanpak van de lage werkzaamheidsgraad van hooggeschoolde allochtonen en de activering van vluchtelingen. Nu we zien dat de werkloosheid net in die groep stijgt, is dit misschien het moment om de genomen maatregelen te evalueren.” De liberale politica dringt bij de regering ook aan werk te maken van een snellere erkenning van diploma’s en het valideren van elders verworven competenties.

Nadenken over initiatieven

Zeer opmerkelijk zijn de verschillen tussen de provincies. De allochtone werkloosheid daalt in Limburg, Antwerpen en Oost-Vlaanderen, maar stijgt in Vlaams-Brabant en vooral in West-Vlaanderen. “Dat is op het eerste gezicht een zeer verrassende vaststelling als je weet dat de krapte op de arbeidsmarkt zich vooral in onze provincie laat voelen“, zegt Emmily Talpe. “In West-Vlaanderen staan veel vacatures open, zelfs in die mate dat er vanuit bedrijven al noodsignalen kwamen omdat ze niet voldoende werkvolk vinden. Werkgeversorganisaties organiseerden al acties om werkzoekenden uit Wallonië en Noord-Frankrijk aan te trekken. Deze vaststelling over de stijging van het aantal werkzoekenden met een migratieachtergrond in onze provincie moet de aanleiding zijn om na te denken over initiatieven die hen beter kunnen detecteren en op korte termijn toe leiden naar de vele vacatures“, concludeert de Ieperse politica.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier