Werkgroep vraagt aan minister Schauvliege algemene visie voor de kust

De minister werd in De Haan opgewacht door schepenen Kurt Beirens en Rudi Cattrysse. Ook de Blankenbergse burgemeester Patrick De Klerck (Open VLD) was erbij. © WK
Redactie KW

Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) pendelde op maandag 15 juni met de kusttram van Knokke-Heist naar De Haan.

Schauvliege heeft oor voor kustvraagstukken

De aanleiding van haar bezoekje was de opmaak van het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen dat ze in november vorig jaar op gang trok. De werkgroep Oostkust schoof de belangrijkste prioriteiten naar voor.

Voor de invulling van dat beleidsplan, werden een aantal deelwerkgroepen ingeschakeld die zich over moeilijke ruimtelijke vraagstukken buigen. De werkgroep Oostkust vindt het belangrijk dat de volledige kust daarbij als één stedelijk gebied verder wordt aangepakt. Onze kust heeft nood aan een algemene visie, een geïntegreerde aanpak die niet langer wordt versnipperd over verschillende beleidsdomeinen: volgens de werkgroep is dat gegeven cruciaal voor een efficiënte aanpak van de uitdagingen waar onze kust vandaag zoal voor staat.

Impact van de klimaatwijzigingen, vergrijzing, betaalbaar wonen, mobiliteit en verouderde kusttrams zijn daar enkele van. Ook het thema hoogbouw prijkt bovenaan op de agenda van de werkgroep Oostkust. Ze erkent hiervoor de nood aan een overkoepelend beleidskader, een hoogbouwnota die volgens de werkgroep best op gemeentelijk niveau kan worden uitgewerkt. Om sneller tot concrete resultaten te komen, worden nu op korte termijn kustcoördinatoren aangesteld die de violen gelijk moeten stemmen.

Via zogenaamde ‘quick-wins’ worden eerst de dringendste noden aangepakt, waaronder dus bijvoorbeeld mobiliteit en openbaar vervoer.

(WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier