Werken Noordzandstraat spelen Brugse winkels parten

De werken in de Noordzandstraat duren volgens de zaakvoerders al lang genoeg. © FP
Redactie KW

Funky Monkey in de Noordzandstraat sluit eind juni de deuren. Eigenares Jozefien Moeyaert ziet dit als de beste keuze na een moeilijke financiële periode. “Door een samenloop van omstandigheden, zoals de aanhoudende werken in Brugge en de hoge huurprijs, stop ik ermee.”

De Brugse Jozefien Moeyaert sluit binnenkort haar winkel Funky Monkey in de Noordzandstraat. Dat had ze liever anders gezien, maar door langdurige werken in de Noordzandstraat en een hoge huurprijs kan Jozefien niet anders dan de boeken dicht doen.

“Ik vond de ligging van dit pand ideaal, recht in het centrum van Brugge en met veel passage. Het ging ook heel goed in het begin. Maar in november werd de straat opengebroken. De mensen kwamen niet meer tot bij mij, maar sloegen af naar de Steenstraat. Pas na de kerstvakantie was alles afgerond. Dat was een jammere zaak. Tijdens de kerstvakantie zijn er namelijk meer kopers en veel toeristen, die ik nu wat ben misgelopen”, vertelt Jozefien.

Jozefien Moeyaert van Funky Monkey:
Jozefien Moeyaert van Funky Monkey: “Tijdens de kerstvakantie zijn er namelijk meer kopers en veel toeristen, die ik nu wat ben misgelopen.”© LQ

Binnenkort verwacht de jonge Brugse bovendien een tweede kindje. “Ik heb geen budget over om iemand aan te nemen die mij kan vervangen wanneer ik thuis ben om voor mijn kindje te zorgen. En ik kan het me al helemaal niet veroorloven om de zaak enkele weken te sluiten“, vertelt Jozefien.

Leegstand

Het valt volgens de jonge onderneemster op dat er steeds meer leegstand is in Brugge. “Het Brugse bestuur bekijkt alles meteen statistisch en dan heeft Brugge misschien niet de hoogste leegstand in West-Vlaanderen. Maar als je als beleidsvoerder weet wat er leeft in je stad, dan zie je wel dat de situatie nu niet oké is en verstop je je niet achter cijfers. Het valt gewoon heel hard op dat verschillende handelaars in de buurt ermee stoppen,” stelt Jozefien.

“Als beleidsvoerder verstop je je niet achter cijfers”

“Ik las ergens dat de leegstand goed is voor Brugge om innovatieve concepten aan te trekken. Maar ik zie vooral ‘brolwinkels’ opduiken. Wat is daar innovatief aan? De voeling met de huidige handelaars is duidelijk niet optimaal, want het Brugse bestuur weet niet wat er leeft. De panden zijn gewoon heel duur en de werken hebben te lang geduurd”, besluit Jozefien.

Veel openbare werken

Heleen Callens (28) en Sofie Goegebeur (33) werken beide in Tartes de Françoise in de Smedenstraat. Ook deze zaak sluit binnenkort zijn deuren.

Ook Tartes de Françoise sluit straks.
Ook Tartes de Françoise sluit straks.© LQ

Beide dames werken er graag en vinden het dan ook jammer dat ze er op 29 april weg moeten. “Het parkeerbeleid en de vele werken hebben ons de das om gedaan. Eerst waren er werken op het Beursplein, dan op ‘t Zand en nu ook hier in de Smedenstraat. Wij verkopen vooral aan Bruggelingen, maar die komen hier niet meer langs. De straat is namelijk moeilijk bereikbaar en dat stoort de klanten. Wij hadden gehoopt dat we wat extra reclame mochten maken, zoals het uitdelen van proevertjes. Dat werd helaas niet toegestaan door Stad Brugge”, vertellen de twee dames.

“Ik ben ook op gesprek geweest bij dienst Economie om te bespreken of er een oplossing kon worden voorzien. Zij hadden ons beloofd om hulp te bieden, maar na het gesprek heb ik niets meer van hen vernomen“, besluit Heleen.

Hilde Decleer: “Ik heb er een goed oog in”

Schepen van Lokale Economie Hilde Decleer is er zich van bewust dat meerdere zaken binnenkort sluiten, maar dat is volgens haar geen reden tot paniek. “Het is jammer dat de werken zo lang hebben geduurd maar wanneer ze afgerond zijn, vestigen er zich al enkele nieuwe zaken in de buurt van de Noordzandstraat. Ik heb er een goed oog in dat het goedkomt met de winkelstraat. Ik ben wel voorstander van betere communicatie rond dergelijke projecten. Onlangs werd in het college beslist om een grote communicatieactie op poten te zetten over de werken in Brugge”, aldus Hilde Decleer. Schepen van Openbare Werken Philip Pierins wenstte niet te reageren. (LQ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier