Werken Heuleplaats vertraagd door vandalen, handelaars lijden extra schade

Liesbeth Chambaere (De Fruithoek), Francine Verbeke ('t Cadeautje), Inge Maddens (Slagerij Frederik en Inge), Orily Neve (Pizza Borsalino), Nele Deconinck (Bril-Art) en An Demeurisse (Kapsalon Naturel) zien hun inkomsten door de werken fors dalen. © LOO
Redactie KW

De fietssuggestiestroken die vorige week vrijdag werden aangelegd op Heuleplaats hebben ernstige schade opgelopen door voorbijgangers. Een heraanleg is noodzakelijk, wat weer extra tijd zal kosten. “Het beton was nog maar pas gegoten en er werd al over gewandeld en gefietst. Wie doet nu zoiets?”, vragen de handelaars zich af.

De eindejaarsperiode is voor de handelaars op en rond Heuleplaats geen pretje. De werken voor de vernieuwing van de dorpskern hebben een grote impact waardoor ze hun inkomsten fors zien dalen. Op de koop toe werd het pas gegoten beton in de Pastoriestraat vorige week vrijdag fors beschadigd. “Onbegrijpelijk”, foeteren de handelaars. “Wie doet nu zoiets? De werfzone was nochtans afgespannen. Wij zijn de dupe, want hierdoor zullen de werken vertraging oplopen. Alsof we nog niet genoeg in de miserie zitten.”

Schepen van Openbare Werken Axel Weydts (SP.A) laat weten dat het beton ernstige schade heeft opgelopen en dat een heraanleg nodig is. “Maar we zullen plaatselijk herstellingen uitvoeren waardoor de vertraging in principe zou moeten meevallen. Als we het beton volledig opbreken, moeten ook de boordstenen en vermoedelijk ook de fundering eruit. Dat zou verschillende maanden vertraging betekenen en dat willen we niet. De handelaars zijn terecht ontgoocheld, maar dit hebben wij helaas zelf niet in de hand.”

Twee parkings dicht

De handelaars zijn ook mistevreden over het feit dat de parking achter de kerk en deze aan het park niet toegankelijk zijn. “Twee parkings afsluiten is nefast voor ons”, zegt Orily Neve van Pizza Borsalino. “Wij zien onze inkomsten met een derde dalen.” Het feit dat de Pastoriestraat niet tegen de kerstvakantie opent, ligt eveneens zwaar op de maag. “De opening is uitgesteld tot 15 januari. Wij beseffen dat het weer de grote spelbreker is geweest, maar mochten de werken nog uitlopen – ook door het extra werk van de beschadiging – eis ik een extra vergoeding via de Vlaamse overheid. Hopelijk zal de stad hiervoor een extra inspanning leveren. Het gaat hier wel om onze broodwinning.”

Een fietser reed door het natte beton. (GF)
Een fietser reed door het natte beton. (GF)

Axel Weydts belooft zijn best te doen. “Wij kunnen als stad geen extra premies geven“, zegt hij. “De zogenaamde hinderpremie komt van de Vlaamse overheid, maar wij zullen de handelaars bijstaan mochten de termijnen verder uitlopen.”

Geen recht op premie

Voor Francine Verbeke van ‘t Cadeautje is de maat stilaan vol. Zij zit in een discussie verwikkeld nadat is gebleken dat ze niet in aanmerking komt voor de hinderpremie. “Het gaat om een administratief dispuut, maar mijn winkel is in het midden van de werfzone gelegen. Wij hebben dus zéker wel recht op die premie. Ik ben enorm kwaad. Alle collega’s uit de straat hebben de premie al ontvangen, ik heb nog geen cent gezien. Ik heb nu een boekhouder onder de arm genomen om te bekijken om dit recht te trekken. Wij kunnen die 2.000 euro goed gebruiken, er is hier al weken geen passage meer.”

Volgens schepen Weydts hoeven de handelaars niet te panikeren dat de werken globaal vertraging zullen oplopen. “We hadden reserve ingebouwd, normaal gezien moeten de werken afgerond zijn tegen de Tinekesfeesten van volgend jaar.” (Nikita Vindevogel)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier