Wendy Vandevelde al vijf jaar ploegbaas bij Delabie Books: “We maken wel eens een grapje”

Redactie KW

“Je staat er niet bij stil, maar het is ongelooflijk door hoeveel handen een boek wordt aangeraakt vooraleer het af is”, vertelt Wendy Vandevelde vol enthousiasme. Ze werkt al vijf jaar als ploegbaas bij boekbinderij Delabie Books.

Al 49 jaar spitst Delabie Books uit Marke zich toe op het inbinden van boeken. De boekbinderij specialiseert zich voornamelijk in atypische boeken met een moeilijke afwerking zoals kunstzinnige boeken. Je kan er terecht voor zowel soft- als hardcovers. Het is in de eerste plaats een familiebedrijf. Bestuurder Stephan Delabie nam het in 2008 van zijn vader Gabriël over. Hij wordt bijgestaan door zijn broer Fréderic, die de productie voor zijn rekening neemt.

Ploegbaas

Wendy Vandevelde (43) werkt al tien jaar voor Delabie Books. Ze is afkomstig uit Bissegem en is moeder van twee dochters van 20 en 22. In haar vrije tijd bedrukt ze T-shirts voor haarzelf en de kinderen. Ze volgt ook kooklessen, houdt van breien én van winkelen met de dochters. Tien jaar lang werkte Wendy als verkoopster, maar door het weekendwerk was ze te weinig thuis.

Toen ze van job wilde veranderen, kon ze op haar buurvrouw rekenen om haar voor te stellen bij Delabie Books. Die buurvrouw werkte toen als ploegbaas in het bedrijf. Na enkele proefmomenten mocht Wendy beginnen in het productieteam. “Ik deed de job meteen graag”, duidt Wendy. Zo’n vijf jaar geleden werd ze gepromoveerd tot ploegbaas. “Ik was de laatste nieuwkomer en toch kreeg ik die job. Toen voelde ik mij wel trots natuurlijk”, zegt ze. Als ploegbaas verdeelt ze de taken. Ze probeert er met haar planning voor te zorgen dat niemand al het zware werk moet doen. “Niemand moet de hele dag aan dezelfde machine staan. Er is veel afwisseling”, vertelt Wendy. Haar job als ploegbaas kan wel wat stress met zich meebrengen. Bijvoorbeeld wanneer de schoolagenda’s moeten worden ingebonden, is er een hoge werkdruk. “Ik kan gelukkig wel met die stress omgaan. Als je de kalmte kan bewaren dan lukt het wel.”

Kerstreceptie

Twee jaar geleden werd beslist om de nieuwjaarsreceptie niet langer te organiseren. Toen zorgde Wendy er in samenspraak met de baas voor dat ze zelf een kerstreceptie mocht organiseren. Dat is intussen een jaarlijkse traditie geworden. Op de laatste dag voor de kerstvakantie kunnen de collega’s na het werk samen genieten van een glaasje glühwein of jenever. “Ik wilde niet dat we op vakantie zouden moeten vertrekken zonder nog een babbeltje te kunnen slaan en elkaar het beste te wensen”, verklaart Wendy. “Dat is belangrijk om nog eens echt onder elkaar te zijn. Aan de machine kan je natuurlijk ook wel wat zeggen, maar je kan er geen volledige verhalen vertellen”, zegt ze.

Tijdens het werk in de kerstperiode zetten we steevast onze kerstmuts op

“Het is echt een plezierige bende. Tijdens de kerstperiode zetten we bijvoorbeeld ook onze kerstmuts op tijdens het werk. De sfeer zit er heel goed. Je moet tenslotte acht uur per dag samenwerken. Met ruzie zou dat niet gaan.” Ook naast de werkuren komen vele collega’s goed overeen. Met haar dichte collega’s spreekt Wendy af en toe eens af om gezellig uit eten te gaan en ook voor babyborrels en communiefeesten nodigen ze elkaar uit.

Grapjes uithalen

“We zijn altijd geconcentreerd aan het werk maar kunnen ook wel eens een grapje maken”, vertelt Wendy. “We durven tijdens de pauze wel eens wat extra zout op het eten strooien. Onlangs was er ook een feestje voor iemand die met pensioen ging. Het ging door in een christelijk zaaltje, onze collega had ons gewaarschuwd om ons wat bedeesd te houden. Mijn collega en ik vonden er niet beter op om ons dan in een non en pater te verkleden”, zegt Wendy al lachend.

“Er was ook eens een collega die een verjaardagsfeestje gaf en die had ons verteld dat we ons niet hoefden op te maken, dat we ons sportief mochten kleden. Dus toen zijn we met alle genodigden in een voetbaltenuetje gegaan.”

(CM)

Delabie Books

Adres

Kalvariestraat 20, 8510 Marke

Zaakvoerder

Stephan Delabie

Werknemers

28 medewerkers

Activiteiten

Het inbinden van boeken, zowel hardcovers als softcovers.

Website

www.delabiebooks.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier