“Weinig gevolgen voor Bombardier Brugge na herstructureringsplannen”

Redactie KW

De aangekondigde herstructureringsplannen van de Canadese treinen- en vliegtuigenbouwer Bombardier zullen niet meteen gevolgen hebben voor de vestiging in Brugge. Dat meldt site general manager Edwin Van Vlierberghe woensdag.

“In de plannen van het moederbedrijf staat er niets per land. De toekomst ziet er bij ons, met het binnenhalen van het NMBS-order voor de bouw van M7-dubbeldeksrijtuigen, rooskleuriger uit dan enkele maanden geleden”, opent Van Vlierberghe. “Alle vestigingen hebben wel een duidelijke opdracht meegekregen, namelijk de kosten zo laag mogelijk houden en onze competitiviteit versterken.”

Van Vlierberghe erkent wel dat er nog een probleem is voor de arbeiders tussen midden 2016 en eind 2017. Na juni 2016 is het orderboek minder gevuld, en pas eind 2017 komt de productie van de NMBS-bestelling op gang. “Er is ons gevraagd naar een kosten-optimale oplossing. Nu herstructureren om straks te recruteren lijkt ons geen zo’n oplossing. We willen onze mensen en de knowhow aan boord houden. We gaan op zoek naar creatieve manieren om die kalme periode te overbruggen, zoals co-sourcing. We gaan daarvoor nauw samenwerken met onze sociale partners.”

Bombardier is er ook van overtuigd dat er nog heel wat potentieel is in de Benelux. “Met al die signalen moet het lukken om een langetermijnstrategie uit te bouwen voor Bombardier Brugge.”

“Dalperiode overbruggen zonder sociaal plan”

Het personeel bij Bombardier werd inmiddels door de directie ingelicht. Luc Logghe, provinciaal secretaris ACV Metea West-Vlaanderen, is er niettemin niet helemaal gerust op. “De vakbonden zijn vragende partij om de dalperiode te overbruggen zonder sociaal plan, met andere woorden zonder ontslagen”, benadrukt hij. “De dalperiode moet worden opgevangen met extra werk vanuit andere Bombardier-sites, door na te gaan om toch de samenwerking met zusterfirma in Crèspin te verlengen, door de werknemers te laten roteren op het beschikbare werkvolume, door meer in te zetten op co-sourcing-projecten met bedrijven in de regio en zo nodig toch nog tijdelijke werkloosheid te gebruiken.”

In Bombardier Transportation Brugge werken momenteel 328 arbeiders en 253 bedienden en kaderleden.

(Belga/FJA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier