Weduwe en zoon reiken allereerste Ivan Tolpeprijs uit

Redactie KW

Het Vlaams Coördinatiecentrum voor Mestverwerking (VCM) heeft donderdagavond voor het eerst de Ivan Tolpeprijs uitgereikt. Die gaat naar landbouwer Marc Bollaert.

De Ivan Tolpeprijs, een tweejaarlijkse onderscheiding voor innovatie in mestverwerking, werd door VCM gelanceerd ter nagedachtenis van de Ichtegemse landbouwer Ivan Tolpe, die in 2013 om het leven kwam na een ongeval met een hoogtewerker. Ivan Tolpe was toen pas 45, maar een belangrijke pionier in de mestverwerkingsector. De prijs is dan ook een postuum eerbetoon aan de man.

Voortrekkersrol

De Ivan Tolpeprijs werd donderdag voor het eerst uitgereikt in het provinciehuis Boeverbos. Een vakjury selecteerde drie innovatieve projecten, die stuk voor stuk bijdragen tot duurzame mestverwerking. Deze ‘marktklare’, toekomstgerichte technieken kunnen Vlaanderen binnen de sector een blijvende voortrekkersrol geven.

Het winnende concept, een nieuwe mestscheider die binnenkort op de markt komt, werd ontwikkeld door varkenshouder Marc Bollaert uit Beervelde en uitgewerkt door het Oost-Vlaamse tuinbouwbedrijf Degramec. Marc Bollaert kreeg behalve een award ook een geldprijs van 2.000 euro, en mag zijn project in december gaan voorstellen op het internationaal Manuresource congres. Ivan Tolpe zelf kreeg postuum een Lifetime Achievement Award voor zijn baanbrekend werk.

(WK)