Water oppompen blijft verboden in West-Vlaanderen

Redactie KW

West-Vlaanderen behoudt het captatieverbod tot 14 juli en zal harder optreden tegen inbreuken. Dat meldt provinciegouverneur Carl Decaluwé na een onderhoud met de waterbeheerders en drinkwaterproducenten vrijdag. Het verbod geldt voor de polders en het Leie- en IJzerbekken. In de Leie zelf en het kanaal Roeselare-Leie mag wel nog worden opgepompt.

Er was de afgelopen dagen, in tegenstelling tot de rest van Vlaanderen, amper neerslag in West-Vlaanderen. Meerdere gemeenten kenden zelfs geen regenval. Het peil van de waterlopen daalt verder en daarom besliste de gouverneur om het captatieverbod te verlengen tot 14 juli, als enige provincie in Vlaanderen. Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) heft het verbod op vanaf zaterdag.

“Komend weekend is er een verhoogde kans op neerslag in West-Vlaanderen. Maar dat is onvoldoende om een positieve invloed te hebben op het peil van de waterlopen. Volgende week sturen de weersvoorspellingen opnieuw aan op droogte en hoge temperaturen, tot zelfs 30 graden. Het is noodzakelijk om de beperkende maatregelen aan te houden”, klinkt het.

Drinkwater

Zelfs de drinkwaterproductie komt in het gedrang. Als de situatie aanhoudt, is het niet zeker of de provincie de zomer kan overbruggen, zeker nu het toeristisch seizoen aanbreekt waarbij het drinkwaterverbruik verdubbelt. Daarom blijft ook het verbod op het gebruik van drinkwater voor recreatieve doeleinden van kracht.

Decaluwé hangt ook een strenger handhavingsluik vast aan de maatregelen. “We krijgen veel meer meldingen dan er pv’s worden uitgeschreven. Ik heb alle korpschefs gevraagd om gerichter en strenger te controleren. Het is meteorologisch niet mogelijk dat de regenputten nog voldoende watervoorraad bevatten. Wie kwistig met zijn drinkwater omgaat, riskeert een controle van zijn regenput met een staalname om te achterhalen of het wel degelijk regenwater is“, aldus de gouverneur. Als die versterkte handhaving niet effectief blijft, zijn bijkomende beperkende maatregelen aan de orde, zoals een verbod om water te tappen uit de Leie en het kanaal Roeselare-Leie.

Decaluwé reageerde ook teleurgesteld op de woorden van minister Schauvliege dat deze aanhoudende droogte wellicht niet erkend zal worden als ramp. “Drie weken geleden al hadden we het over historische droogte. De provincie West-Vlaanderen verzamelt samen met de waterbeheerders en landbouworganisaties alle gegevens om de uitzonderlijke droogte te laten erkennen als ramp“, aldus Decaluwé. “Er dreigt zelfs een ware natuurramp in de polders als de verzilting zich verder doorzet.”

(bel)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier