‘Vrienden van de smaak’ tafelen langs 200-jarige Damse Vaart

Redactie KW

Net geen honderd lekkerbekken schoven de benen onder tafel voor een exclusief diner met topproducten uit eigen streek.

Bij de festiviteiten in het kader van 200 jaar Damse Vaart is er geen gebrek aan lekker eten en drinken. Na het Napoleontisch buffet op vrijdag was het zaterdag de beurt aan de ‘Vrienden van de smaak’. In organisatie van de vzw ‘Puur Smaak’ en met ondersteuning van ‘Brugse Ommeland’ werd aan de oevers van de Damse vaart een lange doorzichtige tent opgetrokken voor 97 liefhebbers van de verfijnde keuken.

“Eerste keer koken te midden de natuur”

Chef Pieter Lonneville van het restaurant Tête Pressée toverde het zesgangendiner op het bord. Het aperitief met hapjes werd genomen in het nabijgelegen Hof van Beieren, waarna de gasten te voet door de polders naar de tent trokken. “Voor mij is het de eerste keer om bij zo’n evenement, midden in de natuur, te koken. Zeker een boeiende ervaring”, zegt chef Lonneville. “Te meer omdat ik zelf afkomstig ben uit de streek. Ik ben opgegroeid op een boerderij in Vivenkapelle. Die wordt nu door mijn broer gerund. Het rundsvlees voor m’n restaurant komt trouwens van de familiale boerderij.”

Ook in het diner werden lokale producten verwerkt, zoals bij de ‘totaalbereiding van lam uit St.-Rita, jonge artisjok, zoete puntpepers met kardamon en gnocchi met salie…’. Bij het concept van ‘vrienden van de smaak’ staan een terugkeer naar de basis van het streekproduct, een joviale beleving van de gastronomie én een uitzonderlijke locatie centraal. In het hele Vlaamse land worden gelijkaardige initiatieven als langs de Damse Vaart georganiseerd.

Meer info op Vrienden van de Smaak

(PDV)