Vrederechter uit Brugge oordeelt dat huurder niet via Airbnb mag doorverhuren

Redactie KW

Voor het eerst heeft een Belgische rechter zich uitgesproken over de verhuur van een appartement via Airbnb.

Het departement Internationaal Vlaanderen waarschuwt verhuurders dat ze zich altijd op voorhand goed moeten informeren over wat al dan niet kan, nadat verschillende media hadden bericht over de uitspraak van een Brugse vrederechter, die oordeelde dat verhuren via Airbnb onderverhuren is.

Voor het eerst heeft een Belgische rechter zich uitgesproken over de verhuur van een appartement via Airbnb, het onlineplatform voor de verhuur en boeking van privéaccommodaties. Een vrouw had haar appartement, dat ze zelf huurde, verhuurd via het onlineplatform, waarop de verhuurder naar de rechtbank trok. Die stelde deze laatste in het gelijk.

In se draait deze uitspraak niet rond Airbnb, maar rond het naleven van een huurcontract. Geert Martin, van het departement Internationaal Vlaanderen, waarschuwt daarom alle logiesuitbaters om zich “op voorhand goed te informeren over alle wetgevingen”. Eind januari keurde de Vlaamse regering het nieuwe toeristische logiesdecreet goed, wat normaal gezien begin 2017 in werking zal treden. “Het nieuwe logiesdecreet zal vooral een coachende rol vervullen”, zegt Martin. Concreet komt het erop neer dat logiesuitbaters gemachtigd moeten zijn om een accommodatie te verhuren. “Het nieuwe decreet zegt niets nieuws. Er blijft nog steeds meldingsplicht en een vrijwillige vergunningsaanvraag”, zegt Martin, die niet dieper kon ingaan op deze specifieke zaak omdat hij het vonnis nog niet kon inkijken.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier