“Vraag blijft wat Vlaanderen gaat doen met rode en oranje landbouwbedrijven”

© BELGA
Redactie KW

Als het aantal landbouwbedrijven in de rode of oranje categorie daalt, is dat een goede zaak. Maar er zullen altijd rode en oranje bedrijven blijven en de echte vraag is hoe we die bedrijven gaan helpen. Dat zegt CD&V-parlementslid Lode Ceysens in een reactie op uitspraken van N-VA-parlementslid Wilfried Vandaele uit De Haan in het dossier van de instandhoudingsdoelstellingen (IHD).

N-VA-parlementslid Wilfried Vandaele verklaarde donderdag aan Belga dat zijn partij in het netelige dossier van de instandhoudingsdoelstellingen de natuurbelangen wil verzoenen met landbouwbelangen. “Wij willen de getroffen landbouwers helpen, maar willen tegelijk garanties dat Vlaanderen de natuurdoelstellingen haalt.”

Volgens N-VA kan het aantal ‘rode’ landbouwbedrijven – bedrijven die niet kunnen hervergund worden – gehalveerd worden, onder meer door het verfijnen en verkleinen van de zoekzones. Op die manier zouden tal van bedrijven kunnen gespaard worden. “En zo kunnen we de boeren helpen én de Europese natuurdoelstellingen halen”, meent Wilfried Vandaele.

“Wat hij nu vertelt, zeggen wij al weken”

Bij CD&V lijken ze niet helemaal gelukkig met de ‘sortie’ van Vandaele, één dag voor het dossier op de agenda van de Vlaamse regering staat. “Dat het aantal rode en oranje bedrijven kan verminderd worden door een verfijning van de berekening enerzijds en een actualisering van de zoekzones anderzijds, dat is geen nieuws. Dat zeggen wij al weken. Of dat het om een halvering zal gaan, valt nog af te wachten”, reageert CD&V-parlementslid Lode Ceysens.

“De werkelijke vraag is wat Vlaanderen zal doen ten aanzien van de bedrijven die rood of oranje blijven, en die dus niet hervergund kunnen worden (rood) of niet kunnen uitbreiden (oranje), aldus Ceysens. Volgens hem bevat de nota die minister van Omgeving Joke Schauvliege eerder aan de Vlaamse regering heeft voorgelegd “ondersteunende maatregelen voor de betrokken bedrijven, met daarbij de financiële consequenties.”

“Dat het aantal rode of oranje bedrijven zou kunnen dalen, daarover zal iedereen tevreden zijn, maar dat mag de aandacht niet afleiden van de rode en oranje bedrijven die rood en oranje zullen blijven”, besluit Ceysens.

(Belga)