Voormalig schepen van Oostende schrijft boek over een eeuw middenstandsbeweging

Redactie KW

Met ‘Een kwestie van ondernemende mensen’ legt Dries Vermeesch 100 jaar beweging van christen middenstand tot Unie van Zelfstandige Ondernemers in de regio Oostende vast.

Zelf was de auteur achtereenvolgens bewegings- en gewestsecretaris van NCMV-Unizo en schepen van Toerisme en Middenstand in de Stad aan Zee. Het boek belicht de voorgeschiedenis van Unizo, de werking binnen de regio Oostende, de acht plaatselijke gemeentelijke afdelingen, de regionale beroepsverenigingen en de twee nationale beroepsverenigingen, met name de visventers en de campings, ontstaan in de regio Oostende. Elk van die delen is opgesplitst in hoofdstukken, gekoppeld aan de bestuursperiodes van de voorzitters.

Het boek is een blauwdruk van de christen middenstandersorganisaties in tal van andere regio’s. De auteur ziet in die geschiedenis en duidelijke evolutie. “Vooreerst is er de deconfessionalisering: de rol van de kerkelijke instanties en lokale geestelijkheid is vandaag bijna tot nul herleid. Ooit was het NCMV ook een pijler binnen het verzuilde politieke landschap. Met de naamsverandering tot Unizo liet de organisatie duidelijk verstaan dat het een zelfstandige vereniging werd van ondernemers, ongeacht hun persoonlijke overtuiging of politieke inzet. Toen werden ook de structurele banden met de politieke wereld doorgeknipt. Tot slot wordt er vandaag veel meer dan vroeger overkoepelend samengewerkt”, zegt Dries Vermeesch.

Het boek telt 256 bladzijden en ongeveer evenveel foto’s. Het persoonsnamenregister telt niet minder dan 1.001 namen. Het naslagwerk is te koop of te bestellen bij De Standaard Boekhandels of Corman en kost 29,50 euro.

(ML – Foto ML)