Voka wil “slimmer, sneller, slanker en sterker West-Vlaanderen”

© PHK
Redactie KW

Ondernemersorganisatie Voka-Kamer van Koophandel West-Vlaanderen pleit in haar memorandum voor de verkiezingen van 25 mei voor een slim, snel, slank en sterk West-Vlaanderen. Het memorandum werd maandag voorgesteld.

Voka West-Vlaanderen luidde onlangs de alarmbel en zei dat West-Vlaanderen zijn economische greep als de sterkst geïndustrialiseerde provincie aan het verliezen is. Cijfers van de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij West-Vlaanderen geven Voka ook gelijk. Het memorandum dient als een antwoord op die trend.

Voortzetting van ontsluiten haven Zeebrugge

Er werd gewerkt rond drie thema’s. Het eerste is ‘ruimte en mobiliteit’. Hier vraagt Voka enerzijds om werk te maken van bedrijventerreinen en anderzijds om de ontsluiting van de haven van Zeebrugge voort te zetten. “Met de A11 is een stap gezet, maar er is nog steeds geen zeesluis, noch een derde en vierde treinspoor. Ook het Schipdonkkanaal blijft wat ons betreft een optie”, aldus Patrice Bakeroot, directeur belangenbehartiging binnen Voka.

Een tweede thema is ‘onderwijs en arbeid’, die hand in hand gaan. Voka ijvert ervoor om de samenwerking tussen bedrijven en onderwijsinstellingen beter op elkaar af te stemmen. Met meer geld voor onderzoek en ontwikkeling voor kenniscentra kan ook de braindrain vanuit West-Vlaanderen naar de Vlaamse Ruit tegengegaan worden, en blijven vakbekwame mensen en jonge ondernemers binnen West-Vlaanderen.

‘Overheid en fiscaliteit’ is het laatste thema. Hier pleit Voka vooral voor een nieuw fiscaal pact dat ervoor moet zorgen dat enkele lasten voor gemeenten worden overgeheveld op Vlaams niveau. Ze menen dat dit nodig is omdat steeds meer gemeenten de belastingen omhoog trekken om uit de schulden te blijven, wat nefast is voor ondernemers.

“Politieke partijen zijn enthousiast”

“We hebben dit voorgelegd aan de politieke partijen en die waren enthousiast. We hopen ook dat de West-Vlaamse politici onze belangen in Brussel, over de partijgrenzen heen, gaan behartigen na 25 mei”, besluit directeur-generaal Hans Maertens.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier