VOKA wil meer ondernemerschap in Oostendse regio

We zien v.l.n.r. regioverantwoordelijke Dieter Coussée, regiovoorzitter Johan Verborgh en directeur communicatie Joke Verbeke van Voka West-Vlaanderen met de Oostendse haven op de achtergrond. © HH
Redactie KW

VOKA wil dat in de regio Oostende het ondernemerschap wordt versterkt en gestimuleerd. De ondernemersorganisatie wil ook meer samenwerking om de juiste mensen op de juiste arbeidsplaats te krijgen.

Maandagavond vindt de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie voor Ondernemend Oostende plaats, een organisatie van VOKA en het Economisch Huis Oostende. De speerpunten van VOKA voor de regio werden al eerder bekendgemaakt. “Ondernemerschap moet in Oostende nog meer ondersteund en gestimuleerd worden”, aldus regiovoorzitter Johan Verborgh. “We hebben bedrijventerreinen, een zeehaven, een luchthaven. Kortom, een uniek aanbod dat we nog meer moeten uitspelen en waarmee we starters en nieuwe bedrijven moeten kunnen aantrekken.”

De nettogroeiratio van het aantal ondernemingen – het aantal opgerichte ondernemingen tegenover het aantal stopgezette ondernemingen – bedraagt in het arrondissement Oostende 2,2% en is in de stad Oostende zelfs negatief. Het West-Vlaamse cijfer bedraagt 2,9%. Het aantal jobs in het arrondissement is van 2011 tot 2015 slechts met 0,1% gestegen. “Maar slechts 70% van de jobs situeert zich in de privésector. In het arrondissement Tielt is dat 87% en in het arrondissement Kortrijk 85%”, zegt regioverantwoordelijke Dieter Coussée van VOKA. “Ook dat wijst op het eerder beperkte ondernemerschap in de regio.”

Werkloosheid

De werkloosheid in het arrondissement Oostende daalde in 2016 met 9,2%, dat is meer dan het West-Vlaamse gemiddelde van -7,5%. Anderzijds was de werkloosheid in december 2016 met 8,7% in het arrondissement en 12% in de stad Oostende nog altijd heel wat hoger dan het West-Vlaamse gemiddelde van 5,6%. Door die hoge werkloosheid zijn er voor elke vacature 8,9 werklozen beschikbaar – ter vergelijking: in Roeselare is dat 1,25. Maar dat is theorie, want in de praktijk zijn er tal van bedrijven in de Oostendse regio die geen geschikte medewerkers vinden.

“Hier moet het beleid sterk op inzetten”, aldus Johan Verborgh. “We moeten ook werken aan onderwijs, onderzoek en innovatie. Oostende heeft enkele vooruitstrevende onderzoeksinstellingen, er is een blauwe cluster. Laat ons voortwerken aan al die initiatieven en ze verder uitbouwen.” VOKA pleit ook voor voldoende parkeergelegenheid in Oostende en een verbetering van de mobiliteit op de Oosteroever. “Zorg er alstublieft voor dat deze wijk beter toegankelijk wordt voor auto’s en vrachtwagens”, vraagt Johan Verborgh. “Creëer bijkomende toegangswegen!”

(HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier