Voka wil een ‘keizer’ van de Westhoek die in Brussel op tafel klopt

We zien op de foto v.l.n.r. Jonas Plouvier (regioverantwoordelijke Ieper), regiovoorzitter Christophe Dhaene en directeur belangenbehartiging Veerle De Mey, met op de achtergrond het kruispunt op de N38 waar Voka pleit voor een ondertunneling. © (Foto TOGH)
Redactie KW

Kamer van Koophandel West-Vlaanderen verwelkomt vanavond ondernemers uit arrondissement Ieper op de eerste van vijf nieuwjaarsrecepties in de provincie.

Traditioneel verwoordt Voka haar speerpunten voor 2018 in deze nieuwjaarsrecepties. “2018 staat in het teken van de verkiezingen”, zegt Veerle De Mey, directeur Belangenbehartiging en Kennis & Advies bij Voka West-Vlaanderen. “In dat debat mag de stem van de ondernemer niet ontbreken. Al te vaak worden ondernemers vergeten als het over inspraak gaat.”

Voka verzamelde in 2017 al de nodige input om aan het beleid door te geven. Daarnaast organiseerde Voka Vlaanderen van juni tot september 2017 een grootschalige rondvraag bij de Vlaamse ondernemers. In West-Vlaanderen werden tien economische steden bevraagd: Ieper, Veurne, Brugge, Oostende, Roeselare, Izegem, Tielt, Wevelgem, Kortrijk en Waregem. “Uit die gemeenterapporten blijkt dat ondernemers een sterke identiteit, een aantrekkelijk imago en voldoende socio-economische dynamiek sterk appreciëren”, vervolgt Veerle De Mey. “Bovendien zijn ze vragende partij voor grotere betrokkenheid.”

Het komt er nu op aan om die groei vast te houden

Uit de gemeenterapporten blijkt vooral tevredenheid bij West-Vlaamse ondernemers. “De economische heropleving versnelt”, vervolgt Veerle. “Er zijn meer nieuwe ondernemingen, een groter ondernemersvertrouwen, meer omzet en investeringen, meer bouwvergunningen, groei van toegevoegde waarde en een spectaculaire toename van het aantal vacatures en jobs.”

“Het komt er nu op aan om die groei vast te houden”, zegt regiovoorzitter Christophe Dhaene. “Op Vlaams niveau horen we tot de beste van de klas, maar dat mag ons niet op onze lauweren doen rusten. Dé uitdaging voor 2018 wordt het ‘vinden van volk’. In een aantal West-Vlaamse regio’s bereikt de spanning op de arbeidsmarkt haar ondergrens. Heel wat jobs raken niet of moeilijk ingevuld en dat dreigt onze economische groei af te remmen.”

We hebben nood aan een degelijke ontsluiting van de Westhoek

Naast de krapte op de arbeidsmarkt formuleert Voka West-Vlaanderen twee prioriteiten voor de Ieperse regio in 2018. “We hebben nood aan een degelijk ontsluiting van de Westhoek. Intern door een vlotte wegverbinding tussen Ieper en Veurne, en extern door een vlottere doorstroming op de zuidelijk ruimtelijk-economische as A19-Kortrijk-Ieper-Poperinge-Frankrijk“, vervolgt Dhaene. “Wat het eerste dossier ontbreekt het de lokale besturen aan ambitie en daadkracht. Alles wordt te veel lokaal aangepakt. Eigenlijk hebben we een keizer van de Westhoek nodig die in staat is om in Brussel op de tafel te kloppen. We zouden ook meer kunnen bereiken mocht er één grote Westhoekgemeente komen door fusies. Wij pleiten daar al langer voor, maar er is geen politiek draagvlak. Wat het tweede dossier betreft hekelen we de verkeersopstoppingen op de Noorderring ter hoogte van de verkeerslichten bij het Ieper Business Park. Daar zou een ondertunneling al heel wat soelaas brengen.”

Een tweede prioriteit is een nieuw innovatienetwerk (Ieper-IN) op poten zetten. “Er moet meer ondersteuning komen in de regio Ieper voor ondernemingen om innovatie en creativiteit te stimuleren”, zegt Christophe Dhaene. “Ieper-IN wil ondernemingen, organisaties, het onderwijs, de politiek, de culturele wereld, de publieke sector… uit de regio samenbrengen rond streekgebonden innovatieve projecten.”

(TOGH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier