Voka ontsteld over weigering nieuw bedrijventerrein in Kortemark

Redactie KW

Kamer van Koophandel West-Vlaanderen reageert vol onbegrip op de beslissing van de Vlaamse Regering om de plannen voor een regionaal bedrijventerrein in Kortemark af te keuren.

“Dat is een alarmerend signaal”, klinkt het. “Bedrijven hebben nood aan ruimte om zich te ontwikkelen en om te groeien, maar in de regio is daar bijna geen plaats voor.”

Vorige donderdag keurde de Vlaamse Regering het PRUP (Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan) ‘Staatsbaan (N35) Kortemark’ af. Dat voorziet onder andere een regionaal bedrijventerrein op de voormalige en toekomstige ontginningsputten van het bedrijf Wienerberger. Maar de Vlaamse Regering vindt dat het PRUP in strijd is met het Vlaams beleid.

Eén van de argumenten is dat er niet genoeg studiewerk is gebeurd. “Dat klopt absoluut niet”, zegt regioverantwoordelijke Ann Vanassche van Voka West-Vlaanderen. “Uit studies bleek eerder al dat er in onze provincie bijna 1.400 hectare nodig is tegen 2022, waarvan één derde in die regio. De Provincie maakte een grondige locatieafweging voor regionale bedrijventerreinen. Het terrein in Kortemark kwam daar als één van de beste opties uit, onder meer door de prima ligging.”

“Bedrijven in de streek die willen groeien, kunnen dat niet. Daar zijn immers bijkomende bedrijventerreinen voor nodig. En er zijn heel wat bedrijven met endogene groeimogelijkheden, denk maar aan de voedingsbedrijven uit de regio Roeselare-Tielt.”

“Er zijn al genoeg studies gebeurd over wat er nodig is; nu is het tijd om knopen door te hakken. Als de overheid een slagkrachtige economie wil, moet ze ook daadkrachtig durven zijn. We dringen aan op overleg tussen de bevoegde minister en de Provincie om zo snel mogelijk een oplossing te vinden voor het dossier”, besluit Ann Vanassche.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier