Voka kijkt naar Wallonië, Frankrijk en Oost-Europa om vacatures in te vullen

Voka liet zijn licht schijnen over Midden- en Zuid-West-Vlaanderen. © AXV
Axel Vandenheede

“Dé uitdaging voor 2018 is het vinden van werknemers.” Dat is de boodschap van Voka West-Vlaanderen wat betreft de regio’s Kortrijk, Roeselare en Tielt.

De economie leeft herop in onze provincie: er zijn meer ondernemingen bijgekomen, de bedrijven investeren meer en genereren meer omzet en er is een spectaculaire groei van het aantal vacatures. “Het komt erop aan om die groei aan te houden”, stelt directeur Bert Mons. “Daarvoor moeten die vacatures ingevuld raken, maar in een aantal West-Vlaamse regio’s bereikt de spanning op de arbeidsmarkt haar ondergrens.”

Hoge werkzaamheidsgraad

“Het is zelfs nog nooit zo erg geweest”, pikt Veerle De Mey, directeur belangenbehartiging, in. “Zo is er in het arrondissement Kortrijk 1,6 werklozen per vacature, in het arrondissement Tielt is dat 1,8 werklozen per vacature. In het arrondissement Roeselare is de absolute ondergrens bereikt: 1 werkloze per vacature.” Het West-Vlaamse gemiddelde bedraagt 1,7 werklozen per vacature.

“In Roeselare is er maar één werkloze per vacature, een absolute ondergrens” – Veerle De Mey

Omdat bepaalde vacatures moeilijk ingevuld raken, richten veel West-Vlaamse bedrijven zich tot wervings- en selectiekantoren. Vorig jaar was de vraag vanuit de arrondissementen Kortrijk en Roeselare enorm hoog met respectievelijk bijna 76.000 en bijna 50.000 opdrachten.

Veerle De Mey: “Hoe dan ook is en blijft het voor bedrijven uit Zuid- en Midden-West-Vlaanderen moeilijk om personeel in hun regio te vinden. Dat blijkt uit de werkzaamheidsgraad, waarbij het aantal werkenden tussen 20 en 64 jaar vergeleken wordt met de totale bevolking tussen 20 en 64 jaar. In de regio Roeselare-Tielt bedraagt die graad 78 procent, die in Kortrijk 75 procent.”

Samenwerking met Forem

Dat wil dus zeggen dat er bijvoorbeeld in de regio Roeselare-Tielt 78 per 100 20- tot 64-jarigen aan de slag is. “De Vlaamse overheid wil tegen 2020 een werkzaamheidsgraad van 76 procent halen, nu is die 74,8 procent. Ter vergelijking: de werkzaamheidsgraad in Vlaanderen is 72,6 procent, die van ons land 67,3 procent.”

Een van de oplossingen is het aantrekken van werknemers over de taal- of landsgrens. “Voka West-Vlaanderen organiseert met Forem (de Waalse VDAB) gerichte acties in die zin. Recent nodigden we samen 100 Waalse werklozen uit voor een jobbeurs. Veertig van hen zijn intussen aan het werk. Verder moeten we kijken naar Noord-Frankrijk.” Ook Oost-Europa biedt mogelijkheden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier