VOKA-charter tussen gemeenten moet economie langs A19 opkrikken

Werk aan de winkel langs de A19. © iStock
Redactie KW

De vijf gemeenten langs de verkeersas A19 – Menen, Wervik, Zonnebeke, Ieper en Poperinge – gaan de krachten bundelen om de economische activiteiten langs de autoweg te versterken. Dat werd woensdag vastgelegd met een charter “ruimtelijk-economische assen”, een initiatief van Voka, Kamer van Koophandel West-Vlaanderen.

Het doel is om de economische activiteiten te bundelen langs de belangrijkste economische groeiassen van de Westhoek: de zuidelijke as A19 Ieper-Poperinge-Frankrijk en de noordelijke as E40 Brugge-Veurne-Duinkerke. “Daarbij moet de focus gelegd worden op de stedelijke gebieden en de op- en afrittencomplexen met concentraties van bedrijvigheid“, zegt Jonas Plouvier, regioverantwoordelijke Westhoek.

Het is de bedoeling om de activiteiten rond de as te versterken. Er is bijvoorbeeld een hoge nood aan terreinen. Het nieuwe terrein Sappenleen in Poperinge was in een mum van tijd volzet.

Lokaal draagvlak

Via het charter wil Voka West-Vlaanderen ervoor zorgen dat de ruimtelijk-economische assen worden opgenomen in het nieuwe Beleidsplan Ruimte Vlaanderen (BRV) en in de herziening van het Provinciaal Ruimtelijk Structuurplan. “Dat de gemeentes langs de A19 het charter mee ondertekend hebben, toont dat er een lokaal draagvlak voor bestaat”, zegt Plouvier.

Naast de nodige ontwikkelingsruimte spitst het charter zich toe op mobiliteit. Er wordt aangedrongen op een vlotte verbinding met Poperinge en met de A25-snelweg Lille-Duinkerke omdat er vanuit Ieper nog altijd geen vlotte verbinding is met de Westkust. Ook een vernieuwde verbinding Ieper-Veurne, met name de N8 waar er al jaren heibel rond is, moet snel gerealiseerd worden.

(belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier