Voedselagentschap controleert ruim 400 handelszaken in Ieper

Redactie KW

Elk jaar pikt het FAVV één regio uit per provincie en nu is Ieper aan de beurt.

Deze week mogen in Ieper ruim 400 handelszaken zich verwachten aan een controle van het FAVV, het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid. Opvallend: alle controles zijn aangekondigd.

“Het doel van de aangekondigde controles is om alle zaken de kans te geven zich in orde te stellen met de regelgeving”, vertelt Ulrike Devroe, controleur van het FAVV. “Elk jaar pikt het FAVV één regio uit per provincie en nu is Ieper aan de beurt. Een maand geleden hebben we een infosessie gegeven en daar zijn meer dan 200 handelaars op afgekomen. Deze week vinden de controles plaats in alle handelszaken, van restaurants tot bakkers, slagers en scholen. Onze opmerkingen willen we meegeven als tips voor de volgende – uiteraard onaangekondigde – controles. Horecazaken krijgen om de twee tot drie jaar een onaangekondigde controle.”

Temperatuur meten

Ulrike Devroe ging deze morgen onder meer langs bij restaurant Den Anker op de Grote Markt. “De controle bestaat uit twee delen: de papierwinkel en de zaak zelf”, legt Ulrike uit. “Bij de papieren moet de zaak onder andere in orde zijn met geneeskundige attesten voor het personeel en de leveringsbonnen. Aan de hand van steekproeven kijken we dat na. In het restaurant zelf komen de keuken, bar, kelders en toiletten aan de beurt. Ik meet onder andere de temperatuur van het vlees in de frigo’s, let op de ongediertebestrijding, kijk of het rookverbodsteken aanwezig is… In Den Anker was het een gunstige controle. Er zijn maar enkele kleine opmerkingen, zoals een versleten rubbertje in een diepvries.”

“Blij met controles”

Uitbater Rudi Declercq wist dat er een controleur zou langskomen. “Ik ben zelfs blij met de controles”, vertelt hij. “Op die manier weet je waarop je moet letten. Ik zit al 38 jaar in de horeca en ben me heel bewust van het belang van hygiëne. Je bent bezig met voedsel en dus moet alles proper zijn. Zware overtredingen zijn er voor mij in al die jaren nog niet geweest. Een tegel die los zit of een versleten rubbertje… dat zijn zaken waarvan je zegt dat je die eens zal herstellen als je tijd hebt. Na zo’n controle komt dat dan sneller in orde.” (lacht)

(JL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier