Vlaanderen gaat 30 miljoen euro investeren in maritiem onderzoekscentrum in Oostende

Redactie KW

Na VLIZ en ILVO investeert Vlaanderen opnieuw fors in maritiem Oostende.

Deze zomer raakte bekend dat de Vlaamse Regering 17 miljoen euro investeert in nieuwe huisvesting voor VLIZ en ILVO. Vandaag komt daar een forse investering bovenop. De Vlaamse Regering besliste op voorstel van minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) om nog eens ruim 30 miljoen euro te investeren in een nieuw maritiem onderzoekscentrum in Oostende.

Vlaams parlementslid en Oostendenaar Björn Anseeuw (N-VA) is opgetogen. “Met deze nieuwe investering wordt baanbrekend maritiem onderzoek in Oostende meer dan ooit in Oostende verankerd. Het is een schitterende zaak voor de stad én voor Vlaanderen dat de Vlaamse Regering opnieuw voluit de Oostendse kaart trekt. Vlaanderen blijft aan de top op vlak van watertechniek en -bouwkunde en Oostende krijgt er nog meer kennisjobs bij.”

Vlaanderen gaat 30 miljoen euro investeren in maritiem onderzoekscentrum in Oostende

Het nieuwe expertisecentrum zal worden uitgerust met een grote sleeptank én een kust- en oceaanbassin. “De nieuwe sleeptank wordt 174 meter lang en 20 meter breed,” zegt Björn Anseeuw. “In die tank kan het manoeuvreergedrag van echte schepen op een realistische manier worden getest. Het is niet alleen een belangrijke ondersteuning voor onze scheepvaart. Het houdt ons ook aan de wereldtop op vlak van watertechniek.”

Vlaanderen gaat 30 miljoen euro investeren in maritiem onderzoekscentrum in Oostende

Het kust- en oceaanbassin wordt 30 meter lang, 30 meter breed en 1,5 meter diep. “In dat bassin kunnen gecontroleerd golven, stroming en wind worden gegenereerd. Zo kunnen schaalmodellen van kustbeveiliginginstallaties, offshore constructies, golf- en getijdenconverters of windturbines in alle mogelijke omstandigheden worden uitgetest,” besluit Anseeuw.

De bouw van het nieuwe martieme onderzoekscentrum start al in het voorjaar van 2017 op de terreinen van Plassendale 1.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier