Vissersfolkore centraal tijdens Paravangfeesten in Blankenberge

Redactie KW

Rondom de paravang, het windscherm aan de haven, vinden op zondag 3 augustus de jaarlijkse Paravangfeesten plaats.


Schepen van Toerisme Johan Van Eeghem : “De vissersfolkloregroep De Vrye Visscherye en de Visbakkers laten je proeven van hapjes versgebakken vis. Voor liefhebbers van volksspelen zijn er troumadam, ringvissen, hamer en nagel, sjoelbak, pietjesbak en bal in ‘t gat. Wie wil garnaalpellen, kan terecht bij folkloregroep De Korre terwijl de Blankenbergse reuzen een oogje in het zeil houden.”

Er zijn doorlopend optredens van volksdansgroepen De Sloepe en De Noordzeedansers en het Shantykoor Blankenberge brengt zeemansliederen van over de zeven wereldzeeën. Alle deelnemende groepen zijn gehuld in de typische kledij van de vroegere lokale vissersbevolking en laten de toeschouwers meegenieten van de havensfeer. Het ambulante muziekkorps D’Echte Sloebers zorgt voor de nodige ambiance. Ook voor zoekers naar antiek en brocante zijn de Paravangfeesten een uitgelezen plek.

De ‘paravang’, het rijkelijk uitgewerkte windscherm aan de haven, is één van de getuigenissen uit de tijd dat Blankenberge als luxebadplaats fungeerde. Dit bouwwerk dateert van 1908.

(DM)

>> Meer info : Toerisme Blankenberge – toerisme@blankenberge.be – 050 41 22 27.