Vissers vertellen in nieuw kookboek tussen de recepten door

Chef Peter Vlyminck en Jan Kegels van Jean sur Mer, met reder-visser Luc Bogaert aan de Visserskaai in Oostende. © (Rio)
Redactie KW

Bij uitgeverij Manteau verschijnt begin oktober ‘Zot van de Noordzee’, een nieuw kookboek met 26 verschillende soorten vis als hoofdingrediënt.

“Al van sinds ik als kind met mijn grootouders naar De Haan kwam, ben ik gepassioneerd door de zee en alles wat erin leeft”, zegt Jan Kegels, auteur van ‘Zot van de Noordzee’. Jan Kegels startte negen jaar geleden Jean sur Mer op, het foodtruckconcept met zeevruchten. Hij heeft in Blankenberge nog een boot heeft liggen waarmee hij geregeld gaat zeehengelen.

“Vandaar ook de titel van het boek. Ik wil daarin mijn passie doorgeven en de mensen stimuleren om meer producten uit de Noordzee te eten. Het aanbod dat onze vissers aan wal brengen is zeer divers, al zwemt er nog heel wat lekkers rond dat onbekend en dus onbemind is. Ik ben zelf een nachtje gaan meevaren met de O.62 van Luc Bogaert en die unieke ervaring heeft mij alleen maar gesterkt in de overtuiging dit boek te maken.” De Oostendse reder-visser staat helemaal achter het idee van Jan Kegels. “Het boek is inderdaad een mooie promotie voor de visserij en voor het consumeren van de dagverse producten die wij uit de Noordzee vissen. Beslist een aanrader voor al wie geïnteresseerd is in of te maken heeft met onze zee en het voedsel dat die voortbrengt”, aldus Luc Bogaert.

Met elk van de 26 soorten vis die in het boek worden voorgesteld, maakte chef-kok Peter Vlyminck twee gerechten. Die recepten zijn aangevuld met nog eens tien recepten van enkele bevriende chefs zoals Johan Segers (‘t Fornuis, Antwerpen), Syrco Bakker (Pure C, Cadzand-Bad), Jan Tournier (Cuchara, Lommel) en Michaël Vrijmoed (Vrijmoed, Gent). “Wij koppelden telkens een bepaalde vis aan een seizoengroente en voor ieder gerecht zijn er slechts vijf ingrediënten nodig. Dit om de pure smaak en andere culinaire eigenschappen van de vis niet te verkrachten”, verduidelijkt Peter Vlyminck. ‘Zot van de Noordzee’ omvat 192 pagina’s en zal 24,99 euro kosten.

(Rio)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier