Vijftien jaar na faillissement Lernout & Hauspie nog altijd geen schadevergoeding

© BELGA
Redactie KW

Maandag zal het exact 15 jaar geleden zijn dat het spraaktechnologiebedrijf Lernout & Hauspie failliet werd verklaard na grootschalige fraude, maar de gedupeerde beleggers wachten nog altijd op een schadevergoeding.

Binnen twee weken buigt het Gentse hof van beroep zich opnieuw over de burgerlijke vorderingen in de zaak, een dossier dat nog jaren kan aanslepen.

Op 24 oktober 2001 sprak de rechtbank van koophandel in Ieper het faillissement uit van L&H, officieel Lernout en Hauspie Speech Products NV. Het bedrijf was sinds de zomer van 2000 in vrije val door een fraudeschandaal na berichtgeving van The Wall Street Journal over onregelmatigheden in de boekhouding.

Een aanvraag van CEO Philippe Bodson tot een nieuw gerechtelijk akkoord werd geweigerd, omdat volgens de rechtbank van koophandel het economisch herstel van het bedrijf niet mogelijk was. Op z’n hoogtepunt telde het bedrijf meer dan 6.000 werknemers in kantoren in een veertigtal landen.

Het hof zal vermoedelijk pas in 2017 een arrest vellen over de rechtsvragen

Het hof van beroep in Gent legde uiteindelijk op 20 september 2010 na een zware procedureslag de straffen op in de fraudezaak rond L&H en veroordeelde oprichters Jo Lernout en Pol Hauspie tot elk vijf jaar cel, waarvan twee jaar met uitstel. Omdat een van de nevenbeklaagden een plaatsvervangend rechter was in de rechtbank van koophandel in Ieper, werd de zaak onmiddellijk voor het hof van beroep behandeld. Door procedures voor het Hof van Cassatie kon pas in 2014 overgegaan worden tot de afhandeling van de burgerlijke vorderingen in de zaak.

Het hof van beroep had de eerste conclusie voor de burgerlijke partijen vooropgesteld op 30 november 2014. Jo Lernout en Pol Hauspie hadden intussen hun straf uitgezeten, waaronder een deel met een enkelband. Twee jaar later, op 7 november, zullen de eerste pleidooien plaatsvinden in de zittingszaal van het hof van assisen. Dan zal echter alleen gepleit worden over de juridische problemen in de zaak, zoals de eventuele verjaring van de zaak. Het hof zal vermoedelijk pas in 2017 een arrest vellen over de rechtsvragen. Daarna komt pas de begroting van de individuele vorderingen aan bod.

Meer dan 15.000 burgerlijke partijen maken nog aanspraak op een schadevergoeding

Meer dan 15.000 burgerlijke partijen maken nog aanspraak op een schadevergoeding. Het Gentse hof van beroep wil chaos vermijden en heeft enkele regels vastgelegd. De eerste zitting in de assisenzaal van het hof van beroep wordt een inleidingszitting. Dan worden alleen de partijen geregistreerd die bijgestaan of vertegenwoordigd worden door een advocaat. Wie geen advocaat heeft, moet persoonlijk aanwezig zijn op een bepaald moment tussen 8 en 22 november.

Een uitspraak over de schadevergoedingen zal er vermoedelijk pas eind volgend jaar of later komen. De Belgische gedupeerden zullen meer dan tien jaar langer moeten wachten op een schadevergoeding dan de beleggers die hun geld hadden geïnvesteerd in LHSP (Lernout & Hauspie Speech Products) via de Amerikaanse beurs Nasdaq. In de Verenigde Staten werden al in 2005 en 2007 settlements ondertekend en uitgevoerd waarbij schadevergoedingen zijn uitbetaald voor meer dan 200 miljoen Amerikaanse dollar.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier