Vijf van de zes Clincke-telgen uit Wingene is zelfstandige geworden (én met succes)

We zien bovenaan van links naar rechts Isabel, Kristel, Annelies, Leen, Marieke en Gert-Jan, en onderaan Davy Segers, Bart Callens, Yves Bracke en Bruno Anseeuw. © RDC
Randy De Clercq

De familie Clincke uit Wingene bestaat uit zes kinderen. Vijf van hen stapten in de voetsporen van hun ouders en werden zelfstandige.

Het moet zowat de meest ondernemende familie van de provincie zijn. Moeder Marleen Callewaert en vader Jan Clincke gaven destijds het goede voorbeeld door café De Radio uit te baten in Wingene. “Onze ouders zijn altijd zelfstandige geweest en hebben ons altijd gestimuleerd om te doen waar we echt zin in hadden”, zegt dochter Leen. “En als dat zelfstandig kon, waarom niet? Ze hebben het ons, in tegenstelling tot vele andere zelfstandige ouders, nooit afgeraden en nooit gezegd dat ze het zelfstandig zijn beu werden.”

Winkelcentrum

En dus stapten vijf van de zes kinderen in de voetsporen van Marleen en Jan. Isabel (39) geeft medische pedicures, Kristel (38) baat café Molenhof uit in Wingene, Annelies (35) baat samen met haar man Bart Callens Slagerij Breughel uit, Leen (34) is zaakvoerder van Vitality Concept (beweging en joga) en Gert-Jan (29) is interieur- en architectuurfotograaf. Alleen dochter Marieke (34) is geen zelfstandige, zij werkt als kleuterleidster. Opvallend is dat het virus ook de schoonzonen heeft gebeten, want Davy Segers (partner van Isabel) is aannemer, Yves Bracke (partner van Leen) doet aan zelfstandig ziekenvervoer en elektricien Bruno Anseeuw is de man van kleuterleidster Marieke.

Al van toen we klein waren, speelden we winkeltje en cafeetje boven in onze kamers, het leek er soms wel een shoppingcenter”, zegt Kristel. “We hebben als kind nooit de nadelen ondervonden van het hebben van zelfstandige ouders. We hebben nooit iets gemist, hadden een leuke tuin waar heel wat kinderen konden komen spelen. En ja, soms hielpen we al eens met het afwassen van de glazen of het proper maken van de vinkenstokken.”

Nu het grootste deel van de familie een eigen zaak heeft, is het niet altijd even simpel om samen te komen om familiefeest te vieren met de hele bende, waarbij ondertussen ook al eens 15 kleinkinderen bij zijn. “Het klopt dat er maar heel weinig momenten zijn dat we echt allemaal samen zijn. Maar de zussen hebben allemaal hun sluitingsdag op woensdag, waardoor ze dan telkens een koffieklets houden bij de moeder”, zegt Gert-Jan.

Gala van de Leeuw

Ondertussen zijn vijf van hen genomineerd voor ‘De Leeuw van Wingene’, een gala-avond georganiseerd door Unizo op zaterdag 12 maart in de gebouwen van Degroote Trucks & Trailers op de Hille. Leen, Bruno en Gert-Jan zijn genomineerd voor Starter van het Jaar, Yves voor Onderneming van het Jaar en Slagerij Breughel voor Handelaar van het Jaar. Of de Clinckes uiteindelijk met één of meerdere beeldjes gaan lopen, wordt pas bekend gemaakt tijdens de gala-avond zelf.

(RDC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier