VIDEO Tweedeverblijvers spenderen per jaar 1,1 miljard euro aan kust

Redactie KW

De tweedeverblijvers aan de kust geven er elk jaar 1,1 miljard euro uit, goed voor ongeveer 41 procent van alle bestedingen gegenereerd door het toerisme aan de kust. De kust telt 94.200 individuele vakantiewoningen. Dat blijkt uit cijfers van het provinciebedrijf Westtoer, dat voor het eerst dit segment helemaal in kaart bracht. De cijfers werden woensdag voorgesteld in Koksijde.

Onderzoeker van het Kenniscentrum van Westtoer Olivier Verhaeghe nam alle aspecten onder de loep. 5.450 eigenaars kregen enkele korte vragen via een mondelinge enquête en 2.000 anderen vulden online de enquête in. Van de 94.233 vakantiewoningen in 2015 staan er meer dan 20.000 in de regio Knokke-Heist. Koksijde/Oostduinkerke en Middelkerke/Westende delen de tweede plaats met elk meer dan 15.000 vakantieverblijven, gevolgd door Nieuwpoort (meer dan 9000), Oostende, De Haan/Wenduine en De Panne (elk meer dan 7000).

Meeste vakantiewoningen heel dicht bij de zee

De tweede verblijvers zijn goed voor 70 procent of 21 miljoen van alle overnachtingen aan de kust. De studie heeft uitgewezen dat het leeuwendeel van de vakantiewoningen heel dicht bij de zee ligt. 87 procent van de eigenaars verhuurt de vakantiewoning niet, om privacy-redenen en uit schrik voor eventuele problemen met huurders. Ze komen vooral zelf op topmomenten zoals met Pasen, 21 juli en 15 augustus, want eigen gebruik blijkt te primeren. De studie noteerde een gemiddelde van 73 vakantieovernachtingen per jaar, waarvan er 49 voor eigen gebruik waren bestemd. Eigenaars die toch verhuren, doen dit meestal in de zomervakantie en vooral om een gedeelte van de onkosten te dekken. De helft van de eigenaars verhuurt zelf, de andere helft schakelt een immokantoor in.

Acht op de tien eigenaars willen graag vaker naar zee komen in de eerstvolgende vijf jaren. Daarbij spelen stimulerende factoren als mooi weer, de vraag van kinderen of kleinkinderen, interessante kustevenementen en sociale contacten ter plaatse een rol. Maar er werden ook remmende factoren vastgesteld, zoals te weinig tijd, slecht weer, soms te hoge reiskosten of minder interesse van kinderen of kleinkinderen. Globaal gezien zijn er 71 procent Vlaamse, 21 procent Waalse en 8 procent buitenlandse eigenaars. Het merendeel, 45 procent, zijn 65-plussers, 35 procent zijn medioren, 26 procent heeft inwonende kinderen. Negentig procent van de eigenaars heeft de vakantiewoning zelf aangekocht. De voorkeur om een vakantiewoning aan de kust te kiezen is opvallend. De belangrijkste reden daarvoor is dat de kust het hele jaar door een aantrekkelijke bestemming is. Meer dan 60 procent vindt de aanwezigheid van zee en strand belangrijk en ook de gezonde omgeving en gezelligheid staan in het lijstje.

Erheen met de auto, ter plaatse vaak met de tram of de fiets

De meeste eigenaars van vakantiewoningen zien de auto nog altijd als het aangewezen vervoermiddel om naar zee te komen, want hun bagage met het openbaar vervoer meenemen vinden ze niet zo handig. Eenmaal op hun vakantiebestemming, springt 60 procent regelmatig op de fiets, 50 procent neemt de kusttram en er wordt veel te voet gewandeld. Het merendeel verkent ook de omgeving buiten de eigen kustgemeente, dan soms wel met de eigen auto. Favoriete bezigheden zijn uit eten gaan, shoppen (zeker op zondag), markten bezoeken, fietsen en in mindere mate sportactiviteiten.

Directeur Stefaan Gheysen van Westtoer, Charlotte Casteleyn van de Provincie West-Vlaanderen, Olivier Verhaeghe van Kenniscentrum Westtoer, gedeputeerde en voorzitter van Westtoer Franky De Block en provincieraadslid en lid van de raad van het bestuur van Westtoer Herman Lodewijckx presenteerden woensdag de resultaten van de enquête.
Directeur Stefaan Gheysen van Westtoer, Charlotte Casteleyn van de Provincie West-Vlaanderen, Olivier Verhaeghe van Kenniscentrum Westtoer, gedeputeerde en voorzitter van Westtoer Franky De Block en provincieraadslid en lid van de raad van het bestuur van Westtoer Herman Lodewijckx presenteerden woensdag de resultaten van de enquête.© MVP

Alle tweede verblijvers willen ook graag geïnformeerd worden over wat er reilt en zeilt in hun kustgemeente, hetzij via een digitale nieuwsbrief of gedrukte folders of brochures die ze niet alleen ter plekke kunnen inkijken, maar die ze liefst vooraf thuisgestuurd krijgen. Ze zouden ook graag bijkomende faciliteiten krijgen zoals toegang tot het containerpark, een parkeerkaart of een reductietarief voor sportfaciliteiten.

Betere en inspirerende communicatie

Directeur Stefaan Gheysen van Westtoer benadrukt dat er in overleg met de toeristische sector en de kustgemeentes zal ingezet worden op nog betere en inspirerende communicatie met tweedeverblijvers, vooral rond evenementen en vakantiebeleving aan zee. Het belang van een positief kustweerbericht is ook niet te onderschatten, maar de zon moet niet altijd schijnen om leuke dingen te doen aan de kust, of om gewoon te komen uitwaaien en te onthaasten. Letterlijk en figuurlijk gaat Westtoer in 2017 mee in zee met het nieuwe Europese Interreg V Project Sail, dat interessante acties rond tweedeverblijvers inhoudt.

(MVP – Foto GF/MVP)