VIDEO Kortrijk opent het Silicon Valley van West-Vlaanderen

IT'ers en marketeers van Unilin werken aan toepassingen met virtuele realiteit voor hun klanten. (Foto LOO)
Mieke Verhelle
Mieke Verhelle Chef Nieuws Online

Hangar K is officieel geopend op Kortrijk Weide. In de vroegere NMBS-loods vinden bedrijven elkaar die bezig zijn met technologische ontwikkelingen.

“Dit wordt de Silicon Valley van West-Vlaanderen”, opende burgemeester Vincent Van Quickenborne trots loods van 2.100 m². Er heerst een open sfeer en achter elke hoek zit wel een plekje dat uitnodigt om samen te werken. Het heet een incubator, een co-creatie-hub te zijn. Moeilijke woorden voor een werkplek waar verschillende ondernemingen onder één dak zitten. Ondernemingen die bezig zijn met innovatie en met nieuwe technologische ontwikkelingen werken. Een plek ook waar studenten vrij in en uit kunnen lopen. Bedoeling is dat ze elkaar inspireren en ideeën en ervaringen uitwisselen.

Piet Verhoeve:
Piet Verhoeve: “Eens we op kruissnelheid zijn, moet er in Hangar K elke avond wel iets te doen zijn. Van workshops tot netwerkevenementen.” (Foto LOO)

“En dat werkt in beide richtingen”, vertelt Piet Verhoeve, de directeur van Hangar K. “We halen mensen uit hun comfortzone en zetten hen letterlijk samen. Op die manier ontstaan natuurlijke kruisbestuivingen. We betrekken ook de studenten van de universiteit en hogescholen in het verhaal. Zij kunnen hier les krijgen in een ondernemende omgeving. Ook voor bedrijven is de aanwezigheid van studenten interessant.”

“We hebben de grootste maakindustrie maar de minste start-ups” Vincent Van Quickenborne

Burgemeester Vincent Van Quickenborne noemt het nieuwe stadsdeel het Silicon Valley van West-Vlaanderen. “Met als grote voordeel dat hier alles op wandelafstand is in tegenstelling tot in San Francisco.”

“We zitten in West-Vlaanderen met een economische paradox. We hebben de laagste werkloosheid en de grootste maakindustrie. Maar op het vlak van startende bedrijven zitten we hier nog met een blinde vlek. Op deze plek willen we die maakbedrijven klaarmaken voor de toekomst. West-Vlamingen zijn te bescheiden en te gesloten. Het is tijd dat we onszelf openstellen en openbloeien. In Silicon Valley zijn ze niet slimmer dan wij, maar daar is er veel meer openheid.”

Hangar Khttps://www.facebook.com/hangark/https://www.facebook.comFacebook1280

WE ARE OPEN!

It has happend.
We are GO! Hangar K is open.

Geplaatst door Hangar K op dinsdag 17 april 2018

video1.0https://www.facebook.com/hangark/videos/196010357676300/500

In Hangar K is plaats voor 181 werkplekken. Zestig procent daarvan is al ingevuld. Een derde van de ruimte is voorzien voor gevestigde bedrijven als Barco en Unilin. Daarnaast is nog een derde voorzien voor groeibedrijven en de rest voor startende bedrijven.

“We wisselen ervaringen uit tijdens de lunchpauze” Nicolas Vandermarliere (Thuiszorgwebshop)

Een van die starters is Nicolas Vandermarliere (27), die van Ieper afkomstig is. “David Lebbe en ikzelf zijn goed een jaar geleden gestart met de Thuiszorgwebshop. We hebben specifiek ozen voor een webshop omdat dat financieel het interessantst is. We leveren aan huis, wat ook een grote troef is”, vertelt Nicolas. “We zijn letterlijk gestart in onze garage en hebben intussen een stock van 3.000 verschillende producten.”

Nicolas Vandermarliere:
Nicolas Vandermarliere: “We hebben hier meer ruimte en het is de ideale plek om een netwerk uit te bouwen.” (Foto LOO)

Tot vorige maand zat het jonge bedrijf nog met een kantoor aan de Broelkaai. “Het was een unieke kans om hier te komen werken. Je merkt al meteen dat je tijdens de lunchpauze ideeën uitwisselt met andere bedrijven. We kampen allemaal met dezelfde problemen qua logistiek, boekhouding, software… Het is ook eens leuk om te horen hoe iemand met tien jaar ervaring de marketing aanpakt. Sowieso bouw je een uitgebreid en heel divers netwerk op”, besluit Nicolas.

“We hopen een nieuwe generatie pioniers aan te trekken” Jan Dewitte (Unilin)

Unilin is dan weer een van de gevestigde waarden. “De filosofie van Hangar K sluit zich perfect aan bij de ambitie van Unilin om een ‘bedrijf van de toekomst’ te zijn”, klinkt het bij de producent van laminaatvloeren. Een 50-tal medewerkers uit de marketing- en IT-afdelingen nemen hun intrek in het nieuwe pand. Ze zetten projecten op rond digitalisering.

Jan Dewitte, cio van Unilin: “Vooral de wisselwerking tussen verschillende bedrijven is bijzonder waardevol. Zo kunnen wij als grote speler in de maakindustrie inspiratie opdoen bij jonge ondernemers, terwijl zij leren van onze ervaring en expertise.”

https://www.youtube.com/watch?v=04fTln6rJUM

“We zetten in op digitalisering om het de klant gemakkelijker te maken. Zo kunnen consumenten onze vloer virtueel zien in hun eigen kamer met de Roomviewer op quick-step.be. Binnenkort kunnen zij met hun vragen terecht bij Flora, onze chatbot.”

Het bedrijf hoopt met de intrek in Hangar K ook talent aan te trekken. Jan: “Door te kiezen voor Hangar K, hopen we een nieuwe generatie pioniers aan te trekken die mee willen bouwen aan ons succes.”

Wie een werkplek huurt in Hangar K betaalt 250 euro per maand. “De bedoeling is om binnen drie jaar zelfbedruipend te worden”, weet Vincent Van Quickenborne.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier