Veurnse stationsomgeving krijgt facelift

Redactie KW

De vroegere stationsgebouwen worden gerenoveerd en krijgen een stedelijke invulling.


Op de vroegere goederenkoer bouwt de NMBS een nieuw stationsgebouw met wachtruimte voor trein- èn busreizigers. Het vernieuwde stationsplein wordt autoluw met nieuwe parkings en fietsenstallingen. Vastgoedmakelaar Gryson uit Torhout heeft het neogotische stationsgebouw in Veurne opgekocht. Dat staat al tien jaar in de steigers. De drie gebouwen worden in evenveel fases gerenoveerd. Het sanitair complex wordt al over enkele weken onder handen genomen. Later komen tijdens een tweede en derde fase ook de goederenloods en het hoofdgebouw van het station aan bod.

Kantoren, woongelegenheden en winkels

Die krijgen een herbestemming volgens een stedelijk concept, waarbij er plaats is voor kantoren, woongelegenheden en handelsruimtes. De renovatie van het goederenstation moet gelijktijdig voltooid zijn met het nieuwe trein- en busstation dat op de vroegere goederenkoer in 2016-2017 gerealiseerd wordt.

Het stadsbestuur speelt in op deze renovatieplannen door de stationsomgeving aan te pakken. Volgens burgemeester Peter Roose moet dit levendig mobiliteitsknooppunt de reizigers van het openbaar vervoer met moderne faciliteiten onthalen. Roose pleit voor een zuurstofrijk stationsplein dat autoluw wordt en waar nieuwe fietsroutes op aansluiten.

Veurnse stationsomgeving krijgt facelift


Kusttram?

Of de kusttram ooit tot Veurne spoort is helemaal nog niet zeker. Die mogelijkheid wordt nu nog onderzocht en is voer voor discussie tijdens een verdere toekomst.

(RLV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier