Vesuvius Oostende wil 32 banen schrappen

"We moeten onze site klaar maken voor de toekomst", luidt het bij Vesuvius. © RB
Redactie KW

Het Oostendse bedrijf Vesuvius Belgium is van plan om 32 van de 136 banen te schrappen.

De directie van Vesuvius Belgium heeft de ondernemingsraad vandaag op de hoogte gebracht van haar intentie om de productievestiging in Oostende “aan te passen aan de veranderende en steeds concurrentiëlere marktomgeving”. De voorgestelde maatregelen zouden kunnen leiden tot het verlies van 32 banen op een totaal van 136.

Vesuvius is een wereldleider op het vlak van vloeibaar staaltechniek en is in de hele wereld actief als leverancier van diensten en oplossingen in de staal- en gieterij-industrie. Vesuvius Belgium, dat gevestigd is in de Zandvoordestraat in Oostende, produceert vuurvaste producten voor verschillende processen in de staal- en gieterij-industrie. De producten worden verkocht in Europa, het Midden-Oosten en Afrika.

“Overcapaciteit”

“De staalproductie in de markten die door de Oostendse vestiging worden bediend, is sinds 2007 voortdurend gedaald. Er zijn geen tekenen die erop wijzen dat de situatie de komende jaren zal veranderen”, zegt het bedrijf. “Door de productiedaling hebben klanten van Vesuvius al een groot aantal vestigingen moeten sluiten. Daardoor heeft de fabriek in Oostende sinds jaren te lijden onder een voortdurende afname van het productievolume. Bovendien leidt de krimpende markt wegens de lagekostenimport en agressieve concurrentie tot een grotere prijsdruk, wat Vesuvius Belgium voor bijkomende uitdagingen stelt.”

“Door de voortdurende afname van het volume kampt de vestiging in Oostende met een structurele overcapaciteit. Ondanks inspanningen in het verleden om de kostenstructuur aan te passen aan de marktvraag, blijven de kosten te hoog en brengen ze de vestiging in een moeilijke economische situatie. We moeten onze site klaar maken voor de toekomst”, zegt Lieve Schaubroeck, operations manager bij Vesuvius Belgium. “Ons doel is om de vestiging sterker te maken in een heel competitieve marktomgeving”.

“Constructieve dialoog”

Het management heeft de intentie om het aantal ploegen te verminderen. Dat zou leiden tot een verlies van 32 banen op een totaal van 136 via een collectief ontslag. “Ik besef dat deze mededeling hard aankomt bij onze werknemers en hun gezin”, zegt Lieve Schabroeck. “Als onze intentie wordt bevestigd, willen we een constructieve dialoog aangaan met onze sociale partners en we verwachten dat we de meest geschikte oplossingen kunnen vinden voor alle betrokken werknemers.” (HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier