Verpauperde panden zijn vloek op Stationsplein in Roeselare

© STEFAAN BEEL
Peter Soete

Nog dit voorjaar zullen het nieuwe stationsgebouw én het Stationsplein feestelijk ingehuldigd worden. Eindelijk, want van ‘Roeselare Centraal’ was er al sprake in 2007 en de werken duurden bijna tien jaar. Het resultaat mag gezien worden. Alleen jammer dat heel wat handelspanden op het Stationsplein een verpauperde indruk maken en de dynamiek daar niet echt op gang komt.

Tussen de Ooststraat en het Parkhotel is er niet veel aan de hand. Horecazaken Den Eekhoorn, In den Trap, Saint-Georges, Petrouska en Pastini zijn druk beklante zaken en vormen, zeker in de warmere maanden met de uitgebreide terrassen en de grote kinderzandbak, een leuke en mooie bestemming. Eerste dissonant is het horecapand van het Parkhotel, dat al een tijdje te huur staat en waar de verf afbladert. “Dat is van tijdelijke aard en tegen dat het Stationsplein volledig af zal zijn, zullen ook de gevels van het Parkhotel helemaal opgefrist zijn”, vertelt hoteleigenaar Bart Vandewiele. “We zijn in vergevorderde onderhandelingen met een horecagerelateerd bedrijf dat het pand wil huren en we wachten tot we een huurcontract hebben om de gevel aan te pakken. Tegen dan zal ook de ruwbouw van onze hoteluitbreiding klaar zijn. We hebben de oude bakkerij Java gekocht, hebben dat gebouw gesloopt en er komt een nieuwbouw die mooi opgaat in de omgeving. Daarin voorzien we twaalf kamers en een wellnessgedeelte terwijl op de benedenverdieping ook een handelspand komt.”

Wat met De Beurs ?

Geen Stationsplein zonder De Beurs, maar die legendarische danstempel van vroeger blijft maar leegstaan.

Het pand werd door Daniël Kerckhof van Euro Shop gekocht en steekt vandaag nog steeds in de portfolio van Vabeld, het wereldwijde vastgoedimperium van de groep Kerckhof. Nadat eerder al enkele ballonnetjes werden opgelaten rond een mogelijk restaurant-café met bijhorende feestzaal erachter blijft het merkwaardig stil rond dit project. Nu oogt De Beurs vooral heel erg vervallen met aan- en overplakte affiches, centraal een losgekomen doek van Euro Shop en roestige leuningen op de eerste verdieping. Het lijkt meer op een kraakpand en is allesbehalve een ambassadeur van de vernieuwing van de stationsomgeving. Het ruime en gerenoveerde pand waar eerst Billboard en tegenwoordig Popcorn Music huist, is wel een mooie ambassadeur, maar de winkelruimte van Eco Velo, op benedenverdieping van een klein appartementsgebouw, oogt dan weer sjofel en is weinig uitnodigend. De verhuizing van Eco Velo naar het nieuwe stationsgebouw is misschien de ideale gelegenheid om dat pand op te waarderen.

Frituur over te nemen

Met Frituur Vanhalleke verdwijnt de enige frituur op het Stationsplein. (Foto Stefaan Beel)
Met Frituur Vanhalleke verdwijnt de enige frituur op het Stationsplein. (Foto Stefaan Beel)© STEFAAN BEEL

Frituur Vanhalleke van Bart en Mieke van Hal is de enige frituur op het Stationsplein. “We zitten hier vier jaar en we doen best goede zaken”, vertellen Bart en Mieke van Hal. “En raar maar waar: wanneer een trein grote vertraging heeft, is dat eigenlijk goed nieuws voor ons want veel wachtende reizigers komen dan snel een ‘frietje stekken’ bij ons (lacht).”

“Het is zeker een voordeel als je de enige frituur bent op een stationsplein. Mieke en ik kunnen er mooi ons grote gezin met vijf kinderen van onderhouden. Maar precies onze gezinssituatie is de reden waarom we kijken om onze frituur binnenkort over te laten. Er is geen privéruimte bij deze frituur en wij zien onze kroost ook niet zo veel. We willen dat veranderen. Maar we zullen allebei met heel veel pijn in het hart deze zaak verlaten, en onze opvolger kan hier goeie zaken doen. We zijn er 100 procent van overtuigd dat het vernieuwde Stationsplein een commerciële troefkaart wordt van de stad. Maar het is meer dan ooit tijd om de verwaarloosde panden hier op het plein aan te pakken.”

Naast frituur Vanhalleke staan er nog zo’n paar. De gevel van Mahran snacks is weinig uitnodigend en het gele pand ernaast waar vroeger frituur Cosy was, staat opgesloten en lijkt klaar voor de sloop. Dat is al gebeurd met het gebouw naast Mahran en het onkruid tiert welig op het braakliggende stuk grond. Gelukkig sluit sfeercafé El Dia de rij af met een positieve noot.

“We hopen inderdaad dat de privémarkt nu snel zal volgen”, zegt schepen Griet Coppé die het stationsdossier en de renovatie van de stationsomgeving van zeer nabij opvolgt. “Maar dat gebeurt natuurlijk niet van vandaag op morgen.”

En wat in het station zelf?

Ook in het nieuwe stationsgebouw zelf zijn er handelspanden. Enkele ervan zijn al ingevuld, over de andere wordt nog onderhandeld.

“Momenteel is er al een Hubiz-shop, die zich focust op de dagelijkse noden van de pendelaar en is er een vestiging van Fietspunt Eco-Velo. Er komt ook een Panos en het politiekantoor van de Botermarkt verhuist naar het station”, vat Bart Buermans van b-rail samen. “Voor de rest zijn we volop aan het onderhandelen, maar namen kunnen we nu nog niet bekend maken. We hebben nog een drietal commerciële ruimtes en enkele kantoorruimtes voor kantooractiviteiten. Op de bovenste verdieping is er ook nog een grote ruimte van 700 vierkante meter, bijvoorbeeld voor een fitnesszaak. We willen hier wel zaken die aansluiten op de behoeften van de buurt en de reizigers. En inzetten op duurzaamheid en gezondheid. Een fastfoodrestaurant is dus niet meteen aan de orde.

(PS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier