Vergrijzing noopt leden tot opdoeken van beleggersclub Mandel Invest uit Wakken

Luc Taelman: "De laatste jaren gingen we met de overschot samen nog eens goed dineren, maar reizen zat er niet meer in." © Foto vadu
Valentijn Dumoulein
Valentijn Dumoulein medewerker KW

Jaren volgden ze de beursberichten en aandelenkoers nauwgezet op, maar nu houden de leden van beleggersclub Mandel Invest ermee op. Onder de tien leden bevinden zich verschillende ouderen en voor hen is het welletjes geweest. Luc Taelman (55) gidst ons door 33 jaar wel en wee bij de club.

Luc Taelman is in eigen streek bekend als projectontwikkelaar en heeft daarnaast al langer een voorliefde voor alles wat met archeologie en historiek te maken heeft. Ook grafieken, cijfers en wisselkoersen hebben geen geheimen voor hem. Hij was op 10 maart 1986 een van de 25 stichtende leden van Mandel Invest.

“Toen was de wet Cooreman-De Clercq nog maar pas ingevoerd”, herinnert Luc zich. “Die moest mensen stimuleren om hun spaargeld in de economie te investeren. De economie verkeerde toen in crisis en voor bedrijven was het moeilijk om geld te lenen. De intrestvoeten waren toen torenhoog en de nieuwe wet moest Belgische aandelen bij de bevolking promoten. Wie aandelen in een Belgisch bedrijf kocht, kon die fiscaal aftrekken. Die belastingsvermindering was toen vrij populair en het zorgde ervoor dat de beurzen enorm begonnen te stijgen. Met een paar gelijkgestemden werd geopperd om zelf een beleggersclub op te starten en zo is Mandel Invest ontstaan.”

“Met onze winst maakten we mooie driedaagse reizen”

“Veel stichtende leden waren er al privé mee bezig en we vonden het praktisch dat we tips onder elkaar konden delen en ook samen in bepaalde projecten en bedrijven konden investeren. We werden daarbij begeleid door specialisten van de toenmalige Generale Bank. Tot op vandaag gebeurde dat nog altijd door mensen van het huidige BNP Paribas Fortis.”

Kunnen verliezen

In welke bedrijven Mandel Invest investeerde en hoe lucratief dat al dan niet was, wil Luc niet kwijt. “Dat doet er ook niet zoveel toe”, vindt hij. “Wel dat we een beleggingsportefeuille hadden en dat we de eerste 20 jaar maandelijks een vast bedrag vrijmaakten. Dat leverde geregeld winst op, al waren we ook niet alziend en werd er al eens een slechte investering gedaan. Dat is nu eenmaal zo in die wereld. Als je wil winnen, moet je ook kunnen verliezen. We kwamen uiteraard niet onbeslagen op het ijs en het gros van onze beleggingen rendeerde wél. Het grootste deel van onze winst herinvesteerden we en met het bedrag dat over was, konden we jarenlang met de groep en onze partners mooie driedaagse reizen maken. Zo zijn we in de bourgognestreek geweest, maar ook naar Colmar of Amsterdam. De laatste jaren gingen we met de overschotten samen nog eens goed dineren, maar reizen zat er niet meer in.”

“Op vandaag bestaat onze club uit slechts tien leden, onder wie vier mensen die er al van in het prille begin bij waren”

De bankencrisis van een tiental jaar geleden werd ook bij Mandel Invest gevoeld. “Logisch, want de financiële schokgolf was toen groot”, herinnert Luc zich. “We zijn die storm echter te boven gekomen en de laatste jaren is alles wat gestabiliseerd. We zijn toen wel zo slim geweest om te kiezen voor een portefeuille die goed doorwoog in grondstoffen.”

Nog tien leden

De gemiddelde leeftijd bij Mandel Invest lag de voorbije jaren echter wat aan de hoge kant en dus werd beslist er helemaal mee te stoppen. “Op vandaag bestaat onze club uit slechts tien leden, onder wie vier mensen die er al van in het prille begin bij waren: Lucien Carton, Michel Verbeke, Yvan Vanmeerhaege en ikzelf. Daar zitten enkele tachtigers tussen en dat is de reden waarom we er nu een punt achter zetten. Ons oudste lid is Lucien Carton en hij is 90 jaar. Hij is mijn oom en een heel straffe kerel die in de loop der jaren goed wist wat hij met zijn geld deed. Er zitten wel nog enkele jongere mensen in de club. Zij kwamen er via hun ouders of vrienden terecht, maar het gros was toch al wat ouder.”

Positieve balans

Vergaderen gebeurde in het begin altijd maandelijks in Café Flandria. “Maar op termijn zijn we overgeschakeld op bezoeken die telkens bij een ander lid thuis plaatsvonden”, weet Luc. “De voorlaatste vergadering vond op 7 mei plaats. Eind juni volgt er nog een afsluitende vergadering. Op het einde van de rit hielden we een positieve balans over en dat is het voornaamste. We hebben dankzij Mandel Invest mooie dingen met de winst kunnen doen en hebben er op dat vlak goed van geleefd”, rondt Luc Taelman af.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier