Verdere afhandeling schadevergoedingen Lernout & Hauspie uitgesteld naar juni 2018

Jo Lenout en Pol Hauspie. © Belga
Redactie KW

De burgerlijke afhandeling van de fraudezaak rond Lernout & Hauspie, waarbij nu nog de omvang van de schadevergoedingen moet bepaald worden, gaat pas verder op 28 juni 2018.

Tegen dan moeten de gedupeerden aantonen welke schade ze geleden hebben. Omdat het Gentse hof van beroep zich donderdag onbevoegd verklaarde om kennis te nemen van de vorderingen tegen bedrijfsrevisor KPMG, verkleint de kans op een volledige schadevergoeding van de gedupeerden.

Het spraaktechnologiebedrijf ging vijftien jaar geleden failliet, nadat het aandeel sinds de zomer van 2000 in vrije val was door een fraudeschandaal na berichtgeving over onregelmatigheden in de boekhouding. Het hof van beroep in Gent legde op 20 september 2010 de straffen op in de fraudezaak rond L&H en veroordeelde oprichters Jo Lernout en Pol Hauspie tot elk vijf jaar cel, waarvan twee jaar met uitstel.

Meer dan 15.000 burgerlijke partijen

Het hof kon pas in 2014, na procedures voor het Hof van Cassatie, overgaan tot de afhandeling van de burgerlijke vorderingen in de zaak. Meer dan 15.000 burgerlijke partijen maken nog aanspraak op een schadevergoeding, onder wie 2.733 gedupeerden zonder advocaat.

De burgerlijke partijen hoopten vooral op een veroordeling van bedrijfsrevisor KPMG, die in tegenstelling tot andere beklaagden wel over voldoende financiële middelen zou beschikken. Het bedrijf werd strafrechtelijk vrijgesproken, maar één van hun medewerkers werd wel veroordeeld tot een geldboete.

Het Gentse hof van beroep oordeelde donderdag echter dat KPMG geen schadevergoedingen moet betalen, en hun medewerker evenmin. Dat komt omdat de boekhouder niet verantwoordelijk kan worden gehouden voor het faillissement en omdat KPMG in de VS al een dading sloot met beleggers die hun geld hadden geïnvesteerd in LHSP (Lernout & Hauspie Speech Products) via de Amerikaanse beurs Nasdaq.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier