VDL uit Roeselare bouwt 131 nieuwe bussen voor De Lijn

© Foto Belga
Redactie KW

De Roeselaarse busconstructeur kan dankzij deze investering van 27 miljoen euro en volledig jaar werk geven aan honderd mensen.

De Lijn investeert 27 miljoen euro in de aankoop bij busbouwer VDL uit Roeselare van 121 nieuwe streekbussen en 10 rijschoolbusssen. Dat maakte Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts zaterdag bekend tijdens de inhuldiging van de nieuwe stelplaats van De Lijn in Tielt-Winge. Na levering van de bussen zullen nagenoeg alle 2.200 bussen van De Lijn een roetfilter hebben.

Met de aankoop van nieuwe schone, moderne en comfortabele bussen wil De Lijn volgens Weyts mensen aantrekken die vandaag nog geen gebruik maken van het openbaar vervoer. Alle nieuwe voertuigen zijn uitgerust met Euro VI-motoren, de schoonste dieselmotoren op de markt. Van de 121 streekbussen zullen er 21 worden ingezet in de provincie Antwerpen, 47 in Limburg, 19 in Oost-Vlaanderen, 15 in Vlaams-Brabant en 19 in West-Vlaanderen. Dankzij de investering kan VDL bovendien een volledig jaar werk bieden aan 100 mensen.

Roetfilters sinds 2000

Sinds 2012 investeerde De Lijn al 374 miljoen euro in de aankoop van 88 nieuwe trams en 624 nieuwe bussen. Momenteel loopt nog de procedure voor de aankoop van 146 trams, waarvoor 320,2 miljoen euro uitgetrokken is. In 2000 werd gestart met de installatie van roetfilters op bestaande bussen en sinds 2006 worden nog enkel bussen gekocht met een geïnstalleerde roetfilter. Na levering van de nieuwe bestelling zullen nagenoeg alle 2.200 bussen van De Lijn een roetfilter hebben met uitzondering van enkele bussen waarop het technisch niet kan. Dankzij deze filters is de uitstoot van fijn stof en NOx zeer sterk gedaald.

De renovatie van de nieuwe stelplaats in Tielt-Winge tussen Leuven en Diest kostte 7,8 miljoen euro. Na de renovatie is het terrein van de stelplaats twee keer zo groot als voorheen en biedt het plaats aan 150 chauffeurs en technici, 12 standaard- en 32 harmonicabussen en een nieuw hypermodern onderhoudscentrum. Vanuit deze stelplaats worden 31 verschillende buslijnen bediend. Op het dak van de tank- en wasstraat werden zonnepanelen geplaatst die voor 25 procent van de nodige energie zullen zorgen. In de stelplaats wordt enkel regenwater verbruikt en een biologische zuiveringsinstallatie zorgt ervoor dat 95 procent van dat water hergebruikt kan worden.

(Belga/AD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier