Varkensboeren trekken naar warenhuizen en verdelers om steun te eisen

Redactie KW

De varkensboeren vatten na het mislukken van de onderhandelingen over structurele steun binnen het ketenoverleg ‘de koe bij de horens’.

Delegaties trekken de komende uren en dagen naar warenhuizen en vleesverwerkers om alsnog steun bij hen af te dwingen. Gaan ze daar niet op in, dreigen ze mikpunt van acties te worden. Dat zegt Guy Depraetere van landbouworganisatie ABS.

Woensdagnamiddag trekken de landbouwers onder meer naar warenhuisketen Lidl en vleesproducent Imperial, maar er zijn ook bezoekjes aan Aldi, Makro, Albert Heijn en Ganda Ham gepland. “De federaties kunnen zich blijkbaar niet engageren, dus hopen we dat de individuele bedrijven dat wel kunnen”, klinkt het bij Boerenbond.

Verschillende grote spelers hebben ondertussen al steun toegezegd. Carrefour en Colruyt beloven 10 cent per kilo varkensvlees extra te betalen aan de boeren. Delhaize betaalt een extra crisisbijdrage van 3 euro per varken bovenop de 3,6 euro die de keten sinds 2014 al betaalt aan Belgische varkensboeren. De landbouworganisaties zijn van plan om de steunende bedrijven volgende week op te lijsten op een website.

Bedrijven die veel exporteren hebben niet veel goesting om iets te doen

De federaties van de vleesverwerkende bedrijven en de slachthuizen zeggen ondertussen dat ze de door de landbouwers gevraagde financiële garanties niet kunnen geven omdat dit volgens hen wettelijk niet mogelijk is. Dat zou volgens Thierry Smagghe van de federatie van Belgische slachthuizen Febev immers een inbreuk vormen op het vrij verkeer van goederen binnen de Europese Unie. Een systeem van structurele steun zou dus enkel op vrijwillige basis kunnen, luidt het.

Die uitleg wordt bij de boeren afgedaan als onzin. “Wij hebben voorstellen gedaan die veel meer kans maakten bij de mededingingsraad”, zegt Anne-Marie Vangeenberghe van Boerenbond. Volgens Depraetere zijn het dan weer voornamelijk de vleesverwerkers en de slachthuizen die niet mee willen werken. “Bedrijven die veel exporteren hebben niet veel goesting om iets te doen. De situatie is nochtans schrijnend. Elke dag gaan varkensboeren failliet.”

Minister van Landbouw Willy Borsus betreurt het mislukken van het ketenoverleg. “Nu de landbouwsector geconfronteerd wordt met aanzienlijke moeilijkheden, is het van cruciaal belang dat de relaties tussen de actoren in de keten behouden kunnen blijven”, zegt hij. In de komende uren zal de minister contact opnemen met de verschillende partijen in de hoop om alsnog een oplossing te vinden.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier