Vakbonden voetballen voor fiscale fair play

Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

De vakbonden ACV en ABVV West-Vlaanderen speelden woensdag in Kortrijk een voetbalmatch tussen een ploeg van multinationals en grote vermogens langs de ene kant en gewone mensen langs de andere kant.

Met deze ludieke wedstrijd willen de werknemersorganisaties het eenzijdige en onrechtvaardige fiscale beleid van de huidige regering aanklagen. In werkelijkheid ligt de uitslag vast voor de wedstrijd begint. Volgens de vakbonden bevoordelen de huidige fiscale spelregels multinationals en grote vermogens.

“Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) weigert onrechtmatig toegekende belastingvoordelen voor multinationals terug te vorderen, hoewel Europa dit van België eist”, aldus provinciale voorzitter van het ACV Wim David en de provinciale secretaris van het ABVV, Erik Van Deursen. Volgens hen zijn maatregelen van de regering-Michel in het nadeel van de gewone mensen.

Vakbonden voetballen voor fiscale fair play

“De gewone werknemer of uitkeringsgerechtigde ziet een afbouw van zijn sociale rechten, krijgt hogere facturen voorgeschoteld in ruil voor minder overheidsdienstverlening. Vergeet de indexsprong niet. Verschillende studies wijzen uit dat de koopkracht in België als gevolg daarvan gedaald is. Dit in tegenstelling tot de meeste andere landen van de EU”, luidt het.

Financieel Actie Netwerk

We zien dat bedrijven via de taxshift een ongedekte cheque van miljarden euro’s cadeau kregen. Ze krijgen ook uitzicht op een sterke verlaging van de vennootschapsbelasting. Nochtans trekt de werkgelegenheid daardoor in België niet sneller aan dan in de rest van de EU, integendeel. Waar gaat die winst dus naartoe? En wie zal het gat in de begroting mogen dichten? Met deze regering hebben we al een sterk vermoeden dat dit tekort opnieuw op de gewone mensen afgewenteld zal worden”, zeggen de voorzitter en secretaris.

Vakbonden voetballen voor fiscale fair play

“Om de schijn van fiscale rechtvaardigheid hoog te houden hebben we de voorbije jaren de speculatietaks, de kaaimantaks en deeffectentaks gehad: drie keer een maat voor niets. Als de grote vermogens samen met de multinationals tegen de gewone mensen spelen, is het met deze spelregels en scheidsrechters voor de werknemers wel heel moeilijk om te scoren.”

Daarom ondersteunen ACV en ABVV de eisen van het Financieel Actie Netwerk (FAN): een vuist maken in de strijd tegen fiscale fraude, belastingontwijking, belastingsvoordelen en belastingontduiking en het eisen van fair-play bij onder meer taksen op vermogenswinsten en grote fortuinen.

https://www.youtube.com/watch?v=0awimteylRc

(Foto’s en video Tom Vanderghinste)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier