Vakbond Blokker: “Filiaal in Diksmuide verdwijnt”

De vakbonden roepen voorlopig niet op om het werk neer te leggen. "Maar als het personeel door de schok van de aankondiging niet kan werken, dan heeft het onze steun." © Hollandse Hoogte
Redactie KW

In Vlaanderen gaan 37 Blokker-winkels dicht, zo is vernomen uit vakbondsbron. Het gaat onder meer om de vestigingen in Aarschot, Deinze, Diksmuide, Eeklo, Gent en Hasselt. In totaal verdwijnt één derde van het totale aantal Blokker-winkels in België.

Pascal Strube van de socialistische vakbond heeft het over “een echt sociaal bloedbad”. “Een derde van het personeel ontslaan, waar gaat het naartoe met de handel in België? “, klinkt het wanhopig. “Sommige personeelsleden werkten al 25 of 30 jaar bij Blokker.” Zijn collega van de christelijke vakbond, Marc Jacobs, bevestigt dat er heel wat personeelsleden van Blokker vele jaren anciënniteit hebben. “De keten hanteerde immers al enkele jaren een aanwervingsstop.

De directie van Blokker wil nu 69 winkels sluiten en ruim 300 personeelsleden laten afvloeien: 37 in Vlaanderen – waaronder de Blokker in Diksmuide -, 25 in Wallonië en 7 in Brussel en de rand. De vakbonden gaan proberen om via de procedure-Renault zoveel mogelijk banen te redden. De winkels die met sluiting bedreigd zijn, scoorden volgens de directie het slechtst op rendabiliteit maar ook op kwaliteit van bijvoorbeeld accommodatie of bereikbaarheid. Het personeel van de getroffen winkels wordt momenteel ingelicht door de directie.

“Te lang getalmd”

Op 14 februari is een eerste informatievergadering gepland met de directie. “We willen er onder meer een lijst krijgen van het personeelsbestand. Op basis daarvan kan dan gekeken worden of er opportuniteiten zijn inzake SWT (brugpensioen, red.)”, verklaarde Jacobs. “De directie heeft ons alvast verzekerd dat ze haar medewerking gaat verlenen om het aantal naakte ontslagen zoveel mogelijk te beperken.” Een deadline kregen de bonden niet opgelegd.

Strube dringt ook aan op een geloofwaardig toekomstplan voor de keten. De vakbondsman wijst erop dat de directie al langer wist dat het niet goed ging met Blokker, maar te lang heeft getalmd met investeringen. In de 121 Blokker-winkels die open blijven wordt het masterplan verder uitgerold. Volgens Jacobs betekent dat een ruimere en luchtigere inrichting en een duidelijker assortiment. “In het verleden had Blokker de reputatie dat men er zowat alles kon vinden. Men wil nu opnieuw aansluiten bij de traditie en zich profileren als dé huishoudspecialist.”

“Waar gaat het naartoe met de handel in België?” – Pascal Strube, socialistische vakbond

Het personeel van de getroffen winkels wordt momenteel ingelicht door de directie. De bonden lanceerden geen oproep om het werk neer te leggen, maar houden wel de vinger aan de pols. “Als het personeel door de schok van de aankondiging niet kan werken, dan heeft het onze steun”, aldus Strube.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier