Unizo wil aanspreekpunt lokale economie én extra KMO-zone in Staden

Unizo overhandigde zijn prioriteitenbundel aan vertegenwoordigers van de lokale politieke partijen. (Foto JCR) © (Foto JCR)
Redactie KW

De drie Groot-Stadense Unizo-afdelingen overhandigden, met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen van oktober, hun prioriteiten voor 2019-2024 aan de lokale politieke partijen.

Unizo Staden, Westrozebeke en Oostnieuwkerke organiseerden een brainstorm om de ondernemersprioriteiten voor Groot-Staden te bepalen. Ondernemers uit Staden bogen zich over de vraag ‘Wat verwachten de ondernemers van het nieuwe gemeentebestuur vanaf 2019?’. “We verwerkten de input en overhandigden de speerpunten voor 2019-2024 aan de politieke partijen”, legt Unizo-regioverantwoordelijke Willem Verfaillie uit. Op het gebied van ruimtelijke ordening blijkt er vraag naar een extra KMO-zone te zijn. “We ervaren een grote vraag naar bijkomende ruimte voor KMO”, zegt Westrozebeeks Unizo-voorzitter Danny Soenen. “Het bedrijventerrein Rootputten in Oostnieuwkerke is bijna volledig volzet. We vragen de gemeente om enerzijds sterk lobbywerk bij de bevoegde instanties te voeren en anderzijds om vrije ruimte efficiënter te gebruiken door bijvoorbeeld in de hoogte te bouwen. We moeten bij het inplanten van nieuwe KMO-zones ook stilstaan bij de ontsluiting ervan. Bij de huidige zones blijkt dit soms één van de voornaamste problemen. Op mobiliteitsgebied ervaren ondernemers op vandaag geen duidelijke visie rond het lokale parkeerbeleid”, gaat Stadens Unizo-voorzitter Anja Vandekerckhove verder. “We vragen de nieuwe bestuursploeg om een parkeerplan op te stellen voor de drie kernen in Groot-Staden. Op die manier kan er een langetermijnvisie gecreëerd worden, afgestemd op de specifieke noden per deelgemeente.”

Onvermijdelijke fusie

De ondernemers blijken ook een mogelijke fusie als onvermijdelijk te zien. “We vragen de gemeente dan ook om een objectieve analyse te maken rond welke fusiepartners mogelijk zijn, alsook welke faciliteiten we zeker moeten behouden op vlak van dienstverlening naar ondernemers”, vertelt Oostnieuwkerks Unizovoorzitter Alexander Ally. “Het verhaal van een mogelijke fusie zal in de komende jaren alleen maar aan belang winnen, een gemeente als Staden moet hiermee rekening houden. Bij onderhandelingen is het nu eenmaal zo dat sterk voorbereid rond de tafel zitten een troef is.”

Aanspreekpunt

Verder vraagt Unizo één duidelijk aanspreekpunt rond lokale economie. “Het aanspreekpunt kan via een duidelijk takenpakket lokale bedrijven extra ondersteunen en kan ook intern het belang van lokale economie versterken bij andere gemeentediensten”, stelt Alexander Ally.

“We vragen ook om ondernemen hoog te plaatsen op het partijprogramma voor de komende verkiezingen. Unizo wil een structurele partner zijn voor de toekomstige beleidsploeg. Het verhaal van Leco Plus, het gemeentelijk adviesorgaan voor lokale economie, werd alvast heel erg gewaardeerd. Verder bouwen op dergelijke korte verbinding tussen beleid en ondernemen kan alleen maar zorgen voor een sterk ondernemersklimaat in Staden.”

(BCH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier