Unizo West-Vlaanderen lanceert het concept ‘bedrijvige kernen’

Het bestuur van Unizo West-Vlaanderen met Jos Dieryckx-Visschers, Luc Seurynck, Peter Brysse, Frederik Serruys en Steve Ronse. (Foto RDC)
Randy De Clercq

Unizo West-Vlaanderen hield donderdagavond voor het eerst een nieuwjaarsreceptie voor al zijn leden. Ze maakten er hun prioriteiten voor 2016 bekend.

De lokale handel staat onder druk en daar maakt Unizo zich zorgen over. “Denk maar aan megaprojecten zoals Uplace en The Loop, maar ook dichterbij. Zo werd recent nog de eerste steen van de Promenade de Flandre in Roncq gelegd”, legt voorzitter Unizo West-Vlaanderen Steve Ronse uit. “Daarom hebben we het concept ‘bedrijvige kernen’ uitgewerkt. Een bedrijvige kern is een afgebakende kern in een stad of gemeente met aaneengesloten handel en andere bedrijvigheid. Het hart van zo’n bedrijvige kern is nog altijd detailhandel. Hiermee hopen we het evenwicht tussen winkels in de rand en winkels in de kern te herstellen. We zijn nu halverwege de legislatuur van de steden en de gemeenten en we zullen een voor een de steden en gemeenten eens evalueren. Hoeveel vergunningen gaven ze de voorbije jaren aan winkels in de rand? Vaak gaat het om duizenden vierkante meters per keer, dus alles bij elkaar zal dit een duizelingwekkend getal zijn.”

Met het afbakenen van bedrijvige kernen kan een stad of gemeente een beleid op lange termijn uittekenen. “Oké, hier en daar zullen er mensen zijn die ontevreden zijn, zoals handelaars die net buiten zo’n kern vallen. Maar je moet ergens een grens trekken. Enkel zo kun je een beleid op lange termijn uitwerken. Op vandaag is dat beleid er niet, is er eerder sprake van ‘dagjespolitiek’ en op zo’n manier is een bestuur heel vatbaar voor grote ketens die met hun mooie plannen voor winkels buiten de kern komen opdagen.”

Toerisme

Het maken van bedrijvige kernen is slechts een van de prioriteiten van Unizo West-Vlaanderen dit jaar. Zo gaat de zelfstandigenorganisatie dit jaar ook weer inzetten op een betere ontsluiting van de Westhoek, door bij de hogere overheid te pleiten voor een betere bereikbaarheid en promotie voor het westen van onze provincie. Hetzelfde geldt voor de toeristische sector in West-Vlaanderen. “We maken ons toch een beetje zorgen over het toeristische beleid van de Vlaamse regering”, zegt Steve Ronse nog. “Er is al jaren geen West-Vlaamse minister van Toerisme meer en dat voor dé toeristische provincie bij uitstek. De projecten rond De Kust zijn ondertussen al een aantal jaren teruggeschroefd en ook voor onze mooie Westhoek wordt amper promotie gevoerd. Mensen staan urenlang in de file richting Plopsaland, maar staan er nooit eens bij stil dat ze kunnen afdraaien om het mooie stadje Veurne te bezoeken. Gewoon, omdat ze het niet weten.”

Unizo hoopt ten slotte ook dat er een betere samenwerking komt tussen de KMO’s en de West-Vlaamse hogescholen. “Als grote bedrijven aankloppen bij universiteiten of hogescholen, happen die uiteraard toe. We hopen nu ook een betere samenwerking tussen te bekomen tussen de hogescholen en de kleinere KMO’s, die onze provincie zo typeren.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier