Unizo voorzichtig optimistisch over aantal faillissementen en starters in West-Vlaanderen

© Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

De werkgeversorganisatie is tevreden met de resultaten, maar blijft ook op haar hoede.

Eerder deze maand maakten Unizo en onderzoeksbureau Graydon de faillissementscijfers bekend. West-Vlaanderen kende het eerste semester van 2014 een daling tot 522 faillissementen of -1,14 % tegenover dezelfde periode vorig jaar. Deze week werden ook de cijfers van het aantal starters bekendgemaakt. In de provincie steeg het aantal starters gedurende de eerste vijf maanden tot 3121 of met 4 % tegenover dezelfde periode vorig jaar. Unizo is optimistisch maar blijft aandringen op enkele noodzakelijke maatregelen.

Oostende slechtste leerling, Veurne beste in onze provincie

Vlaanderen kende het eerste semester van 2014 een sterke daling van het aantal faillissementen tot 2983 of 4,08 % tegenover dezelfde periode vorig jaar. Ook West-Vlaanderen volgde de regionale tendens, weliswaar minder nadrukkelijk dan de provincies Oost-Vlaanderen (-10,43 %), Antwerpen (-4,56 %) en Limburg (-2,29 %). Er is evenwel een duidelijk verschil tussen de provinciale arrondissementen. Brugge (-2,10 %) en Veurne (-46,48 %) kenden een daling van het aantal faillissementen. Ieper (6,9 %), Kortrijk (9,23 %) en Oostende (11,11 %) een toename. Oostende doet hiermee op één na slechtst van alle Vlaamse arrondissementen (na Aalst met 34,15 %). Veurne doet het dan weer best van alle Belgische provincies.

In Vlaanderen daalde het aantal starters tot 16.559 of 1,59 %. In tegenstelling tot deze regionale tendens steeg het aantal starters in West-Vlaanderen tot 3121 of 4 %. Hiermee kent de provincie de sterkste stijging van alle Vlaamse provincies.

“Optimistisch, maar niet euforisch”

Unizo kan met de West-Vlaamse cijfers voorzichtig tevreden zijn, zo laat het in een persbericht weten. “Aangezien er bij 1 op 6 bedrijven knipperlichten branden, is het risico op stijgende faillissementen bestaande. Ook met het aantal starters zijn we nog ver verwijderd van topjaar 2011. We mogen dus optimistisch zijn met deze cijfers, maar niet euforisch.” De werkgeversorganisatie blijft aandringen op een algemene loonlastenverlaging van 5 % ofwel 7 miljard. Daarnaast is een aanpassing van de wet van 1996 ter bevordering van de werkgelegenheid en competitiviteit om verdere loonontsporing te vermijden voor Unizo noodzakelijk.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier